Atenţie la polei și... portofele!

 
Având în vedere avertizarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie de vreme rea, astfel că se vor înregistra temperaturi maxime preponderent negative, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger în nord, nord-est şi centru şi local în restul zonelor, cu minime termice sub -10 grade, până în jurul a -18 grade în depresiuni, Poliţia Română vă recomandă prudenţă în trafic.
 
Pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite pe drumurile publice, ţinând cont de condiţiile meteo, nu porniţi la drum fără a verifica starea traseului pe care urmaţi să îl parcurgeţi, echipaţi-vă autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie.
 
Poliţiştii de rutieră şi ordine publică din cadrul unităţilor de poliţie centrale şi teritoriale sunt pregătiţi să intervină pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, precum şi pentru limitarea efectelor vremii de iarnă asupra siguranţei şi fluenţei traficului rutier.
 
Pentru cetăţenii care se deplasează cu autoturismul personal:
 
Pe lângă confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu pot apărea diferite probleme. Pentru a le evita, pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt din sau de auto, e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări: atenţie la polei!
 
Conducătorii de vehicule au obligaţia de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.
 
Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)!
 
Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute!
 

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
 
Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

 
Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.
 
Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.
 
Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă!
 
Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
 
Dacă optaţi pentru o călătorie cu trenul:
 
Fiţi atenţi atunci când urcaţi pe scara vagonului! În astfel de momente, puteţi deveni uşor o victimă a celor care fură din buzunare.
 
Nu încredinţaţi niciodată copiilor sarcina să vă supravegheze bagajele! Asiguraţi-vă banii, bagajele sau alte valori, când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete sau în alte puncte aglomerate din gară!
 
Priviţi în jurul dumneavoastră, mai ales la cei care nu au bagaje! De regulă, hoţii au doar o sacoşă sau o haină pe mână, pe care le folosesc pentru a-i împiedica pe ceilalţi să observe cum sustrag bunuri.
 
La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră!
 
Păstraţi portofelul şi banii într-un buzunar interior, cât mai aproape de corp şi asiguraţi-l cu nasturi sau cu fermoar!
 
Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Măsurile de prevenire în contextul avertizării meteo, discutate în ședința convocată de prefectul județului Constanța

01 Apr 2024 648

IPJ SibiuAtragem atenția conducătorilor auto

02 Feb 2024 441

IPJ SibiuTrafic în condiții de vizibilitate redusă, carosabil umed, polei și căderi de precipitații

02 Feb 2024 389

Se întorc ninsorile! Anunțul meteorologilor. Cum va fi vremea în Dobrogea

24 Jan 2024 2000

MAEMarele Ducat al Luxemburgului - cod roșu de zăpadă și polei

18 Jan 2024 387

MAE Atenționare de călătorie în Luxembourg. Cod Roșu de zăpadă și ploaie!

17 Jan 2024 719

ANM a emis o atenționare meteo de vreme rea!

15 Jan 2024 1650

IPJ BuzăuCirculație în condiții de iarnă

09 Jan 2024 443

Știri Constanța Utilajele cu sărăriță scoase pe drumuri! Autobuzele circulă normal la Constanța (FOTO+VIDEO)

09 Jan 2024 990

IGSU Vremea rea a produs efecte în zeci de localități. Unde au intervenit pompierii

09 Jan 2024 707

Vreme rece în România! Angajații MAI, pregătiți să intervină în zonele afectate

09 Jan 2024 733

MAIReamintim că a fost emisă avertizare COD GALBEN

09 Jan 2024 410

Știri Constanța azi Prognoza meteo s-a adeverit. Ninge și e ger la Constanța (FOTO+VIDEO)

09 Jan 2024 2410

Circulația trenurilor se desfășoară în condiții de iarnă în mai multe zone din țară

08 Jan 2024 695

Atenționare meteorologică de vreme rea! Recomandările IGSU

07 Jan 2024 744