Când săvârşiţi un abandon de familie?

Asigurarea indeplinirii obligatiilor de intretinere existente intre membrii unei familii, precum si fata de alte persoane in cazurile prevazute de lege, este garantata in sistemul nostru actual, in principal, prin dispozitiile constitutionale si ale legii civile, ajungand ca, in unele situatii, neindeplinirea acestora sa constituie infractiune.

Codul penal actual califica infractiunea de abandon de familie (art. 378) ca fiind fapta persoanei care, avand obligatia legala deintretinere fata de cel indreptatit: - il paraseste, il alunga sau il lasa fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale; - nu isi indeplineste, cu rea-credinta, obligatia de intretinereprevazuta de lege; - nu plateste, cu rea-credinta, timp de 3 luni, pensia de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Acelasi text de lege prevede ca savarseste aceasta infractiune si persoana condamnata penal care nu executa, cu rea-credinta, prestatiile periodice stabilite prin hotarare judecatoreasca, in favoarea persoanelor indreptatite la intretineredin partea victimei infractiunii.

Persoana care savarseste aceasta infractiune, in vreuna dintre modalitatile aratate, poate fi sanctionata cu pedeapsainchisorii de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. Legea stabileste ca pentru a se pune in miscare actiunea penala este nevoie de formularea unei plangeri penale prealabile din partea persoanei vatamate.

Daca inainte de terminarea urmaririi penale, inculpatul isi indeplineste obligatiile, fapta acestuia nu va mai fi pedepsita. Instanta de judecata este obligata sa dispuna amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta in situatia in care, pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, inculpatul isi indeplineste obligatiile.

Persoanele care pot savarsi aceasta infractiune pot fi sotii intre ei, cel care adopta si persoana adoptata, rudele in linie dreapta (bunici si nepoti), fratii si surorile, precum si alte persoane prevazute de lege (fostii soti a caror casatorie a fost desfiintata sau desfacuta prin divort, sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot s.a).

In privinta copiilor abandonati de catre persoanele care aveau fata de acestia obligatia legala de intretinere, Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, modificata si completata prin Legea nr. 257/2013, prevede ca acestia beneficiaza de masuri de protectie speciala cum ar fi: plasamentul sau plasamentul in regim de urgenta.

Pentru a se putea dispune astfel de masuri, orice persoana fizica sau juridica, precum si copilul pot sesiza directia generala de asistenta sociala si protectia copilului din judetul/sectorul de domiciliu sa ia masurile corespunzatoare pentru a-l proteja impotriva abandonului sau a neglijentei.


Sursa:
Cabinet Av. Coltuc

Bucuresti, sector 5, Romania str. Calea Rahovei, nr. 266-268,
Electromagnetica Business Park, corp 60, et. 2, cam. 8
www.coltuc.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța continuă să susțină campaniile „Efort comun pentru un viitor mai bun" și „Adoptă un cățel!"

19 Mar 2024 438

Constanța Minoră de 8 ani găsită polițiști în tren fără părinți. Ce spune IPJ

25 Aug 2023 1172

IPJ Constanța Un bărbat ajuns după gratii pentru abandon de familie

30 Jun 2022 1097

O femeie și-a abandonat bebelușul de numai o lună în curtea Spitalului Județean Buzău. Ce au descoperit polițiștii

08 Dec 2017 1550

Anul 2017 aduce noi măsuri pentru reducerea abandonului școlar

01 Jan 2017 2606

Un constănţean trimis la puşcărie pentru abandon de familie, salvat de soţia părăsită

22 Oct 2016 2222

Abandon de familie Un bărbat din Medgidia, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare

07 Jan 2015 2280