Stiri calde

Ce decizie a luat Curtea Constituțională în cazul conflictului juridic dintre președinte și premier după ce Viorica Dăncilă a plecat în concediu

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că nu a existat un conflict juridic de natură constituţională între preşedintele Klaus Iohannis şi şeful Executivului, Viorica Dăncilă, în cazul concediului premierului, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.
 
Potrivit surselor citate, cererea lui Iohannis a fost respinsă, pentru că "nu ne aflăm în ipoteza unui interimat".
 
Consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină a susţinut, în cadrul dezbaterii de la CCR, că prim-ministrul s-a folosit de un artificiu lingvistic atunci când şi-a delegat atribuţiile.
 

"Prim-ministrul nu a delegat orice fel de atribuţii, ci a delegat o atribuţie constituţională, în componenta ei operativă, al cărei înţeles de altfel nici nu poate fi identificat. Prim-ministrul nu a delegat atribuţii ce ţin de managementul curent al unei instituţii publice în sensul uzual al noţiunii, operând cu un artificiu lingvistic. Considerăm că se eludează dispoziţiile art. 107 alin.1 din Constituţie, lăsând să se înţeleagă că atribuţia constituţională de a conduce Guvernul este diferită de cea de conducere operativă a activităţii Guvernului", a arătat Ciochină.

 
La rândul său, secretarul de stat în MJ Sofia Mariana Moţ, reprezentant al prim-ministrului, a precizat că premierul nu s-a aflat în imposibilitate de exercitare a atribuţiilor, situaţie care, într-adevăr, ar fi determinat intervenţia constituţională a preşedintelui de a numi un prim-ministru interimar.
 
De asemenea, aceasta a susţinut că nicio secundă premierul, atunci când a plecat în cele 7 zile de concediu de odihnă, nu a avut reprezentarea că se află în imposibilitatea reală de a-şi putea exercita atribuţiile constituţionale. Ea a spus că au mai existat alte decizii asemănătoare - două în 2017 -, când părţi erau alţi prim-miniştri în funcţie, însă preşedintele era acelaşi. "Cu acea ocazie preşedintele României nu a formulat niciun fel de critici, cu atât mai mult să apeleze la un astfel de demers de a declanşa un conflict de natură constituţională", a arătat Moţ.
 
Reamintim că, pe 3 august, preşedintele Klaus Iohannis a transmis la CCR o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în relaţia cu prim-ministrul, şeful statului motivând că Viorica Dăncilă nu l-a informat că intră în concediu şi că a desemnat un alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile sale.. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Viorica Dăncilă „Guvernul român analizează fiecare punct al raportului GRECO referitor la ţara noastră”

16 Jul 2019 164

Premierul Viorica Dăncilă, întrevedere cu președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli

16 Jul 2019 292

Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț primeşte sprijin de la Guvern

16 Jul 2019 274

Se retrage ExxonMobil din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră? Ce spune directorul ANRM

16 Jul 2019 850

Premierul Viorica Dăncilă va avea mâine o intervenție în plenul Parlamentului European

15 Jul 2019 318

Carmen Dan a demisionat!

15 Jul 2019 541

Şedinţa CEx PSD Felix Stroe îl susţine ferm pe Nicolae Moga pentru portofoliul Ministerului de Interne

15 Jul 2019 1089

Mașina cu care Dăncilă a venit la o conferinţă PSD, parcată pe loc destinat persoanelor cu dizabilități

14 Jul 2019 461

Liderul PSD, Viorica Dăncilă „Cu siguranţă prezidenţiabilul PSD va intra în turul doi al alegerilor şi noi sperăm să şi câştigăm”

13 Jul 2019 471

Ce spune președintele PSD, Viorica Dăncilă despre viitorul candidat din partea partidului la alegerile prezidențiale

13 Jul 2019 355

160 de ani de la înființarea Institutului Național de Statistică (INS) Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu prilejul aniversării

12 Jul 2019 408

Dăncilă, mesaj pentru Simona Halep, la scurt timp după victoria sa

11 Jul 2019 618

Directorul CNAIR a demisionat!

09 Jul 2019 434

Alegerile prezidențiale 2019 vor avea loc pe 10 noiembrie. Ce noutăți vor fi la alegerile din Diaspora

09 Jul 2019 594

Viorica Dăncilă cere ministrului Transporturilor revocarea din funcție a directorului CNAIR

08 Jul 2019 505