Cine va fi succesorul Mitropolitului Bartolomeu Anania

Dincolo de suferinţele mitropolitului Bartolomeu Anania, jocurile de culise au început încă de câteva luni, scenariile cel mai des discutat fiind numirea Episcopului Ioan Selejan, de la Covasna, ca şi Mitropolit al Clujului ori desfinţarea acestei mitropolii care a dat peste cap statutul Bisericii Ortodoxe Române, care avea pentru zona Transilvaniei o singură mitropolie, cu sediul la Sibiu.

Deşi nimeni nu discută deschis, acest subiect a făcut parte dintre temele de discuţie cu ocazia unei întâlniri de taină care a avut loc în urmă cu o lună la Mănăstirea Rohia şi la care au luat parte înalte feţe bisericeşti.

Totuşi, scenariul desfinţării acestei mitropolii nu este foarte credibil, mai ales că ar da Bisericii Ortodoxe Române o puternică lovitură de imagine, mulţi fiind de părere că nu se poate desfinţa o instituţie creată în urmă cu câţiva ani.


Tensiuni vechi


Dincolo de orice supoziţii, o stare de tensiune între Patriarhul BOR Daniel şi IPS Bartolomeu Anania a existat în ultimii ani, relaţiile dintre cei doi nemaifiind cordiale încă de la alegerea noului patriarh, după moartea lui Teoctist.

Răceala s-a putut simţi în momentul în care, în ultimele luni, Patriarhul Daniel a făcut o serie de vizite în mai multe judeţe din Transilvania, Bihor, Maramureş sau Satu Mare, aflate în subordinea mitropolitului Bartolomeu, fără ca cei doi să se întâlnească.

PS Ioan Selejan, în graţiile BOR

Preoţii din cadrul Mitropoliei Clujului susţin că ÎPS Bartolomeu ar fi vrut şi chiar a făcut demersuri pentru acest lucru ca după moartea sa, noul mitropolit să fie episcopul Irineu Bistriţeanu. Dorinţa lui Bartolomeu nu este însuşită de cei care conduc azi Biserica Ordotoxă Română, care ar dori ca noul mitropolit să fie episcopul Harghitei şi Covasnei, Ioan Selejan.

Şi cum Sinodul BOR este dominat la ora actuală de către Patriarhul Daniel, care a reuşit prin înscăunarea unor noi episcopi să ocupe locurile vacante din Sfântul Sinod, o posibilă alegere a lui PS Ioan Selejan în funcţia de mitropolit al Clujului, să fie un lucru foarte posibil, mai ales că acesta se află în graţiile IPS Laurenţiu Streza, episcopul Mitropoliei Ardealului, rămasă cu doar patru judeţe, Braşov, Sibiu, Covasna şi Harghita după înfiinţarea Mitropoliei Clujului care numără judeţe, Cluj, Alba, Sălaj, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Bihor şi Mureş.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Verificări la agenții economici din Constanța!

25 Apr 2024 438

Știri Constanța Autoturism oprit pe o stradă din Hârșova! Ce a descoperit Poliția?

25 Apr 2024 450

Știri Constanța Un bărbat a ajuns în Penitenciarul Poarta Albă. Motivul pentru care va petrece șase luni după gratii

25 Apr 2024 468

Schimbări în cadrul Dana Africana SRL, firma unei femei din Tulcea

25 Apr 2024 384

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa face angajări!

25 Apr 2024 549

Firme Constanța Un nou administrator în cadrul Medical See SRL

25 Apr 2024 394

Tulcea Spectaculoasa fântână arteziană de pe Faleza Ivan Patzaichin va fi redeschisă!

25 Apr 2024 469

Primăria Cernavodă, județul Constanșa lansează licitație pentru dotări la rețeaua agent termic secundar (DOCUMENT)

25 Apr 2024 450

Termoficare Constanța SRL anagajează. Ești interesat?

25 Apr 2024 528

Ședință interinstituțională pentru siguranța școlară în județul Constanța

25 Apr 2024 407

Ședința CLM Negocierile s-au încheiat. Cât va plăti în următorii trei ani Primăria Constanța pentru spațiile utilizate în City Park Mall? (DOCUMENT)

25 Apr 2024 383

Oficial de la IPJ Constanța Deținea arme de vânătoare, dar avea permis expirat!

25 Apr 2024 364

Termoficare Constanța angajează! Vezi ce post este disponibil

25 Apr 2024 174

Tulcea Jandarmii, în vizită la Școala nr. 12 – au fost aduși și câinii de serviciu

25 Apr 2024 345

Întâlnire cu Ambasadorul Japoniei în România, ES Takashi Katae, la Universitatea Ovidius din Constanța

25 Apr 2024 338