Creştin-ortodocşii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare. Ce înseamnă numele său

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este pomenit în calendarul creștin ortodox la 20 ianuarie. Numele său înseamnă în limba greacă "voie bună”.
 
Cuviosul Eftimie cel Mare s-a născut în vremea împăratului Grațian (375-383), în cetatea Melitina din Armenia, într-o familie bogată și evlavioasă. A avut parte de o bună educație creștină, hirotonit preot, a fost numit exarh al mănăstirilor din eparhie.
 
În anul 406 a mers în Palestina, unde s-a închinat la Locurile Sfinte, așezându-se mai pe urmă într-o chilie din apropierea Mănăstirii Faran, la câțiva kilometri de Ierusalim, în drum spre Ierihon. Cuviosul Eftimie se hrănea din lucrul mâinilor sale, împletind coșuri. A trăit aici cincisprezece ani, după care s-a retras într-o peșteră pe valea Iordanului, trăind în post și rugăciune. A fost descoperit ca fiind un mare trăitor și căutat de mulțime pentru sfat și binecuvântare. Pentru liniște, Cuviosul Eftimie și-a zidit chilie în munții dinspre Mare Moartă, coborând numai sâmbăta și duminica pentru a se întâlni cu cei care îi căutau sfatul.
 
A fost un mare apărător al dreptei credințe, împotriva ereziilor lui Nestorie și Eutihie, condamnate de sinoadele ecumenice III (Efes, 431) și IV (Calcedon, 451). A reușit să o aducă din nou la ortodoxie pe împărăteasa Eudochia, care era de partea ereziei monofizite (susținută de Eutihie).
 
Cuviosul Eftimie a murit la vârsta de 97 de ani, în timpul împăratului Leon I Tracul (457-474), lăsând în urma sa mulțime de ucenici.
 
În această zi sunt pomeniți și Sfinții Mucenici Vas și Eusebiu. Acești sfinți mucenici au pătimit în timpul împăratului Dioclețian (284-305). Erau senatori și oameni bogați. Au crezut în Iisus Hristos și au primit sfântul botez. Fiind de față în Nicomidia în momentul când episcopul Teopempt a pătimit și mărturisind și ei că sunt creștini, au fost supuși supliciilor împreună cu cinci slujitori ai lor, primind în cele din urmă cununa muceniciei.

Sursa foto: doxologia.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.