Cum explică cei de la Mediu taxarea ambalajelor…

 
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a remis presei un comunicat în care susţine că intenţia instituţiei nu este de a aplica penalități pentru fiecare kilogram de deșeu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situație a unui infringement pe această temă, caz în care penalitățile europene ajung și la 200.000 euro pe zi, precizează instituția.
 
Poziția ministerului vine ca urmare a întâlnirii pe care oficiali ai MMAP și Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) au avut-o cu reprezentanții industriilor implicate, pe tema recuperării de pe piață a deșeurilor rezultate din ambalaje.
 
"Riscul declanșării procedurii de infringement în domeniul deșeurilor de ambalaje a fost evidențiat de controalele fiscale derulate de Administrația Fondului pentru Mediu la Organizațiile de Transfer de Responsabilitate (OTR) angajate de agenții economici pentru recuperarea deșeurilor de pe piață. Controalele desfășurate în 2015 au identificat o serie de nereguli în acest sistem, dintre care cea mai gravă se referă la raportarea de către OTR a unor cantități fictive de deșeuri care, în realitate, nu au fost niciodată colectate sau reciclate. Ca atare, AFM a aplicat penalități fiscale pentru șase din cele zece OTR-uri din România, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro. Dincolo de ceea ce a dispus AFM, cazul a fost trimis mai departe și Parchetului General, pentru verificare și stabilirea măsurilor, conform legii', a declarat Corina Lupu, secretar de stat în MMAP pentru domeniul Mediu, pentru Agerpres.
 
Conform acesteia, la întâlnirea de astăzi, producătorii au solicitat autorității amnistie fiscală, suspendarea termenului pentru depunerea declarațiilor anuale și diminuarea penalității de 2 lei/kg, prevăzută de lege, în cazul neîndeplinirii țintelor de reciclare. În privința celorlalte solicitări ale producătorilor, Corina Lupu a spus că acestea vor fi evaluate după 25 ianuarie 2016, dată la care producătorii trebuie să depună la AFM declarațiile privind cantitățile colectate în anul 2015.
 
În privința semnalelor producătorilor privind scumpirea prețurilor la produsele alimentare, reprezentantul MMAP a afirmat că "această atitudine este nejustificată, mai ales că până în acest moment nu au fost stabilite penalități pentru niciunul dintre producători'.
 
De asemenea, în privința reducerii penalității de 2 lei/kg, MMAP consideră că acest lucru nu este de dorit, întrucât aceasta reprezintă "un instrument pentru stimularea reciclării și descurajarea depozitării la groapă'.
 
Tot astăzi, Federația Națională PRO AGRO, participantă la întâlnirea de la Ministerului Mediului, a anunțat că va sesiza instituțiile europene abilitate dacă Guvernul nu va găsi o soluție juridică prin care să fie evitată intrarea în colaps a anumitor sectoare din industria agroalimentară românească din cauza triplării taxelor de mediu în sistemul de reciclare a ambalajelor începând cu 25 ianuarie 2016.
 
La rândul ei, Federația Romalimenta consideră că este necesară o ordonanță de urgență care să reglementeze abrogarea plății contribuției pentru lunile noiembrie — decembrie 2015 în cazul operatorilor alimentari care au avut contracte valide cu operatorii de transfer de responsabilitate și regândirea cuantumului contribuției pe baza unor criterii financiare și obiective, astfel încât să devină rezonabilă, echitabilă și nediscriminatorie.
 

Conform legii, orice agent economic care pune pe piață produse ambalate este obligat să recupereze deșeurile de ambalaje rezultate în urma consumului. Legea este valabilă pentru orice țară a Uniunii Europene, nu doar în România. Pentru asumarea acestei responsabilități, agenții economici se pot organiza în cadrul unor structuri asociative de tip organizație de transfer de responsabilitate sau își pot recupera deșeurile puse pe piață prin resurse proprii.
 
Dacă agenții economici nu-și îndeplinesc țintele asumate, aceștia sunt obligați legal să contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantitățile de ambalaje nereciclate. Această contribuție este necesară pentru: a descuraja depozitarea deșeurilor la groapă, a optimiza activitatea de reciclare a agenților economici, dar și pentru a finanța prin AFM proiecte de colectare selectivă a deșeurilor, proiecte care le vin în sprijin.

 
Legislația privind obligațiile de reciclare este în vigoare în România de mai bine de 10 ani. În tot acest timp, au fost înființate și autorizate zece Organizații de Transfer de Responsabilitate (OTR).
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Descinderi la comercianții fitosanitari – au fost deschise două dosare penale (FOTO)

23 Apr 2024 375

Știri Constanța Iată unde pot depune constănțenii deșeurile voluminoase, săptămâna aceasta

17 Apr 2024 568

Sancțiuni drastice pentru încălcările legate de gestionarea deșeurilor în Constanța (FOTO)

12 Apr 2024 462

Constanța! În ce zone sunt amplasate săptămâna aceasta containerele speciale pentru colectarea deșeurilor voluminoase

09 Apr 2024 606

În municipiul Constanța Gunoiul aruncat la întâmplare se lasă cu sancțiuni

08 Apr 2024 450

Primăria Mangalia pune la bătaie 2.4 milioane de lei pentru gestiunea deșeurilor municipale

03 Apr 2024 476

Știri Constanța O firmă de colectare a deșeurilor din Lumina s-a ales cu amendă usturătoare de la Garda de Mediu! (FOTO)

02 Apr 2024 680

Știri Constanța Anunț important pentru constănțenii care locuiesc în cartierul Faleză Nord!

02 Apr 2024 561

O companie din Turcia deschide o fabrică uriașă în România. Tehnologia va folosi deșeurile

31 Mar 2024 888

Știri Constanța Iată unde pot depune constănțenii deșeurile voluminoase, săptămâna aceasta

27 Mar 2024 571

Primăria Murfatlar pune la bătaie aproape 585.000 de euro pentru lucrările la noul centru de colectare deșeuri prin aport voluntar din oraș (DOCUMENT)

26 Mar 2024 1205

Eco Gold Invest SA anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Amplasarea Unei Instalații De Sortare Deșeuri

26 Mar 2024 414

Primăria Cogealac contestă amenda dată de Garda de Mediu Constanța. Dosarul, pe masa magistraților

22 Mar 2024 643

Platforme de colectare a deșeurilor, vandalizate la Constanța (FOTO)

21 Mar 2024 526

Știri Constanța Iată unde pot depune constănțenii deșeurile voluminoase, săptămâna aceasta

13 Mar 2024 576