Stiri calde

Discursul însărcinatului cu afaceri al SUA Dean Thompson, la aniversarea listării fondului proprietatea

Însărcinatului cu afaceri al SUA Dean Thompson a transmis un mesaj cu ocazia aniversării listării fondului proprietatea.


„Domnule ministru Gerea, domnule Sobolewski, domnule Anghel, Greg, distinşi oaspeţi,

Îmi face mare plăcere să mă aflu astăzi aici pentru a aniversa patru ani de la listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucureşti.

În ultimii patru ani, Fondul a raportat o rată medie a profitului anual de circa 10%. În ciuda obstacolelor întâmpinate de unele dintre companiile din portofoliul Fondului, sub administrarea Franklin Templeton valoarea netă a acţiunilor Fondului Proprietatea a crescut. În mod remarcabil, Fondul este cel mai mare fond închis de investiţii din lume.

Activitatea Franklin Templeton de promovare a României a dat roade. Astfel, circa 20 de analişti/cercetători se ocupă în prezent de Fondul Proprietatea, care a primit un calificativ de cinci stele de la compania de rating Morningstar. Fondul Proprietatea a atras peste 1,2 miliarde de euro în România prin investiţii în portofoliu, o mare parte din această sumă de la investitori instituţionali internaţionali. În plus, promovarea, de către Fondul Proprietatea, a vânzării de pachete minoritare de actiuni la companiile de stat a consolidat pieţele de capital româneşti, permiţându-le atât investitorilor români, cât şi celor internaţionali, să identifice şi să investească în oportunităţile pe care le are de oferit România.

Aceste realizări sunt impresionante şi îi felicit pe administratorii Fondului Proprietatea pentru reuşitele lor. Aplaud de asemenea coordonarea şi cooperarea Fondului cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi aliaţi guvernamentali care le împărtăşesc ideile şi care fac eforturi în vederea îmbunătăţirii guvernanţei corporative în toate companiile în care statul este acţionar.

Guvernanţa corporativă implică echilibrul între interesele tuturor părţilor care au legătură cu o companie - acţionari, conducere sau instituţiile statului. Această sarcină poate fi dificilă, deoarece presupune un sistem de reguli, practici şi procese prin care o companie este condusă şi controlată. Pe scurt, o bună guvernanţă corporativă înseamnă oamenii potriviţi, o bună administrare şi obţinerea celor mai bune rezultate posibile pentru companie şi acţionari.

Primul pas către asigurarea unei bune guvernanţe corporative este includerea de oameni potriviţi, competenţi, cu experienţă şi profesionişti, în conducerea şi consiliile de administraţie ale companiilor. Statul român trebuie să se asigure că aceste companii in care statul este acţionar sunt conduse de manageri profesionişti, din sectorul privat, selectaţi prin competiţie transparentă, lipsită de orice influenţe politice. În al doilea rând, statul român ar trebui să le ofere acelor manageri puterea de a lua decizii viabile de afaceri, fără teama amestecului funcţionarilor guvernamentali în afacerile interne ale companiei. În schimb, statul ar trebui să-i recompenseze, în mod adecvat, pe managerii privaţi în funcţie de rezultatele obţinute. De exemplu, aşa cum a dovedit Hidroelectrica, o administrare privată competentă conduce la eficienţă şi profitabilitate, care aduce beneficii tuturor acţionarilor, inclusiv statului şi, în final tuturor cetăţenilor români.

Conducerea Fondului Proprietatea şi BERD sunt aliaţi cheie ai Guvernului în eforturile sale de îmbunătăţire şi aplicare a codului de guvernanţă corporativă în rândul tuturor companiilor. Atât Franklin Templeton, cât şi BERD au o bogată experienţă în acest domeniu, oferind instituţiilor româneşti ocazia unică de a valorifica aceste cunoştinţe. Încurajez Guvernul să ţină cont de recomandările lor şi să continue să îmbunătăţească legislaţia privind guvernanţa corporativă, crescându-şi capacitatea de a a se baza pe pe management privat şi pe experienţa şi cunoştinţele acţionarilor din domeniul privat.

Un proces decizional solid ca parte a guvernanţei corporative oferă un beneficiu suplimentar, adesea nemenţionat: protejează o companie de pericolul corupţiei. Ştim cu toţii: corupţia generează eşec. Însă ce anume generează corupţie? Principalele cauze ale corupţiei sunt existenţa unei oportunităţi clare, lipsa răspunderii şi transparenţei şi o slabă aplicare a legislaţiei.

Bunele practici de guvernanţă corporativă stabilesc „reguli clare ale jocului” şi „mecanisme de control”. Prin urmare, actele de corupţie sunt mai greu de ascuns şi responsabilizarea se asigură mai uşor. Conduse adecvat, companiile unde statul este acţionar constituie fundamentul susţinerii eforturilor guvernamentale de a combate corupţia din domeniul economic. Limitând oportunităţile de corupţie, companiile în care statul este acţionar nu vor mai greva resursele limitate ale statului.

Cel mai important lucru este că o bună guvernanţă corporativă şi eliminarea oportunităţilor de corupţie vor aduce beneficii acţionarilor finali ai companiilor de stat: cetăţenii României. Românii suportă costurile serviciilor de proastă calitate şi pe cele ale subvenţionării companiilor prost administrate. Făcând acest lucru, românii renunţă la alte servicii publice extrem de necesare. Dacă aceste costuri nu ar exista, presiunea bugetară ar scădea, iar statul român şi-ar putea dedica resursele îmbunătăţirii serviciilor publice, în beneficiul tuturor românilor. Încurajez Guvernul României să îşi coordoneze eforturile de a lupta împotriva corupţiei cu cele de promovare a bunei guvernanţe corporative.

Aşa cum a menţionat adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, în timpul vizitei sale la Bucureşti, lupta împotriva corupţiei şi pentru statul de drept, concomitent cu sporirea transparenţei, previzibilităţii şi stabilităţii, sunt toate esenţiale pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi investiţional. Este vital ca Guvernul şi Parlamentul să fie parteneri investiţionali de încredere. Ele trebuie să aibă consultări transparente cu toate părţile interesate de fiecare lege. Părţilor interesate trebuie să li se ofere timpul necesar pentru a aduce contribuţii de substanţă şi asigurări din partea Guvernului că opinia lor va fi luată în considerare. Mai mult, Guvernul trebuie să asigure stabilitatea mediului investiţional evitând luarea de decizii în grabă, pe termen scurt. Anul trecut, Guvernul României a adoptat un Plan de Acţiune pentru îmbunătăţirea guvernanţei economice. Încurajam colaborarea Guvernului cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României în vederea implementarii şi dezvoltării Planului de Acţiune.

Ambasada SUA îşi doreşte să continue să colaboreze cu Guvernul României, Franklin Templeton şi BERD pentru a progresa in aplicarea practicilor de guvernanţă corporativă. Vom face acest lucru pentru că, aşa cum a spus adjunctul secretarului de stat, Victoria Nuland, „SUA îşi doresc cea mai puternică, mai curată şi mai democratică Românie care să continue să ne fie un puternic aliat aici, în Europa, şi în întreaga lume.”


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Zeci de clipuri de la licee din România Dean Thompson i-a felicitat pe câștigătorii concursului privind drepturile omului

29 Mar 2017 1142

Dean Thompson – „Am văzut potenţialul universităţilor şi tinerilor din România"

04 Oct 2016 911

Dean Thompson participă la un test drive în România

23 May 2016 1418

A XXXI-a ediţie, găzduită de Constanţa Dean Thompson, prezent la Conferinţa Asociaţiei Europene de Studii Americane (galerie foto)

23 Apr 2016 2973

Dean Thompson, însărcinatul cu Afaceri al Statelor Unite ale Americii la București, se află la Constanța (galerie foto)

22 Apr 2016 1129

În ce context va ajunge, vineri, Dean Thompson la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”

19 Apr 2016 1244

Ambasada SUA, despre sistemului public de sănătate din România

31 Mar 2016 1111

Dean Thompson atrage atenția că ”nimeni nu poate duce singur lupta împotriva criminalității cibernetice”

17 Mar 2016 926

Cine a participat, în această seară, la lansarea fundaţiei lui Ponta

17 Feb 2016 1389

Dean Thompson - „România trebuie să dedice mai multe resurse asistenței medicale”

05 Feb 2016 938

Ambasada SUA organizează târgul educațional US Alumni Fair

19 Nov 2015 1010

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, va premia Antreprenorul lunii noiembrie

13 Nov 2015 921

Stroe, Făgădău, Thompson, militari americani şi români, voluntari, uniţi pentru curăţarea plajelor din Mamaia (galerie foto)

28 Sep 2015 2210

UPDATE - Noul ambasador al SUA a sosit la București (video)

21 Sep 2015 1068

Ambasada SUA a "atacat" problema combaterii terorismului și luptătorii străini teroriști

21 Sep 2015 899

Discursul însărcinatului cu afaceri al SUA, Dean Thompson, la premierea antreprenorului lunii august

21 Aug 2015 997

Discursul Însărcinatului cu Afaceri al SUA Ad-Interim, Dean thompson, la premierea antreprenorului lunii august

21 Aug 2015 1066

Remarks by US charge d’affaires a.i. Dean Thompson on the celebration of Independence Day

02 Jul 2015 1244

Discursul lui Dean Thompson, cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei

02 Jul 2015 1254

Message by U.S. Charge d’Affaires a.i. Dean Thompson on Independence Day (video)

01 Jul 2015 971

Mesajul video al Insarcinatului cu Afaceri ad-interim al SUA, Dean Thompson, cu ocazia Zilei Independentei (video)

01 Jul 2015 1506

Vernisarea expoziției documentare “135 de ani de relaţii diplomatice România-SUA”

29 Jun 2015 690

Dean Thompson „Cooperăm cu România pe statul de drept, lupta împotriva corupției și terorismului”

29 Jun 2015 905

Înaintea jocurilor mondiale de la Los Angeles Dean Thompson i-a întâlnit pe sportivii Special Olympics Romania

23 Jun 2015 1109

Premierul, plecat din ţară Americanii ne predau lecţii anticorupţie la Guvern

17 Jun 2015 925

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR LA PALATUL VICTORIA Miercuri, 17 iunie 2015

17 Jun 2015 668

Dean Thompson, în poligonul Babadag „Cooperarea forțelor multinaționale în exercițiile din România, un exemplu de colaborare”

26 May 2015 971

DISCURSUL ÎNSĂRCINATULUI CU AFACERI AL SUA a.i., DEAN THOMPSON, LA CONFERINŢA INTERNAȚIONALĂ ”HOLOCAUSTUL DIN EUROPA DE SUD-EST”

26 May 2015 742

Dean Thompson, de Ziua Eroilor „Să ne amintim de acei prieteni căzuţi care au luptat pentru ceva mai presus decât ei“

22 May 2015 722

Militarii americani au reabilitat un pavilion al Spitalului Municipal Mangalia

20 May 2015 829

Comunicat de presă MAI - 19.05.2015

19 May 2015 574

Dean Thompson participă la ceremonia de depunere de coroane dedicată comemorării eroilor americani

19 May 2015 874

ÎNSĂRCINATUL CU AFACERI AL SUA a.i., DEAN THOMPSON PARTICIPĂ LA CEREMONIA DE DEPUNERE DE COROANE DEDICATĂ COMEMORĂRII EROILOR AMERICANI

19 May 2015 687

Dean Thompson, în vizită la Mangalia

18 May 2015 655

Dean Thompson participă la inaugurarea Pavilionului C al Spitalului Municipal Mangalia

18 May 2015 930

Întâlnire de taină între Cătălin Predoiu și Dean Thompson

15 May 2015 939

Dean Thompson, la ceremonia dedicată Marşului Cavaleriei „Onorăm sacrificiul vostru și suntem extraordinar de mândri de voi”

14 May 2015 762

Șefii Parlamentului, întâlnire cu atașatul SUA

13 May 2015 711

Dean Thompson „Libertatea presei este sub asediu“

03 May 2015 895

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, înmânează Atelierului de Pânză premiul „Antreprenorul lunii aprilie”

28 Apr 2015 787

AMBASADA SUA PREMIAZĂ LICEENI DE ZIUA PĂMÂNTULUI - 22 aprilie 2015

22 Apr 2015 926

Ambasada SUA premiază liceeni de Ziua Pământului

22 Apr 2015 1053

Ambasada SUA premiază femeile curajoase din România

17 Apr 2015 914

Discursul însărcinatului cu afaceri al SUA ad-interim, DEAN THOMPSON, CU OCAZIA ceremoniei de premiere a femeilor curajoase din România

17 Apr 2015 805

Ambasada SUA premiază antreprenorul lunii

17 Mar 2015 689

A participat şi Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson Ponta s-a întâlnit cu ambasadori ai statelor arabe

05 Mar 2015 648

Evz.ro Thompson - „SUA sprijină lupta anticorupție“

04 Mar 2015 663

Discursul lui Dean Thompson de Ziua Datelor Deschise

20 Feb 2015 995

Gabriel Oprea, întâlnire oficială cu Dean Thompson

04 Feb 2015 712

Însărcinatul cu afaceri al SUA discută la Guvern cu ministrul Cazanciuc despre justiţie

09 Dec 2014 848