Executivul a adoptat normele metodologice pentru neimpozitarea profitului reinvestit

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, Hotărârea pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii numărul 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului numărul 44/2004.

Actul normativ, adoptat după consultări cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai asociaţiilor patronale şi sindicale care fac parte din Comisia de dialog social a MFP, conţine o serie de clarificări privind aplicarea reglementărilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit şi la taxa pe construcţii, se arată într-un comunicat de presă.

Pentru o mai bună înţelegere a modalităţii de calcul a profitului reinvestit pentru contribuabilii care aplică pentru această facilitate fiscală, normele metodologice conţin exemple de calcul, diferenţiate în funcţie de sistemul trimestrial sau anual de declarare şi plată a impozitului pe profit.

Astfel, primul exemplu evidenţiază faptul că suma profitului asupra căreia i se aplică facilitatea fiscală este cea înregistrată în trimestrul în care se face punerea în funcţiune a echipamentului. Având în vedere că pentru 2014, scutirea de la plata impozitului reinvestit se aplică începând cu 1 iulie, exemplul de calcul se raportează la profitul contabil brut aferent perioadei rămase din anul fiscal 2014, respectiv 1 iulie-31 decembrie 2014. Concret: un investitor care pune în funcţiune un echipament în trimestrul IV 2014, poate aplica scutirea pentru profitul realizat în trimestrele III şi IV 2014.

-Al doilea exemplu vizează contribuabilii care aplică sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit, punând în evidenţă faptul că aceştia totalizează valoarea investiţiilor puse în funcţiune pe perioada întregului an fiscal. Profitul asupra căruia se aplică scutirea este cel realizat pe întregul an fiscal.

Al treilea exemplu vizează realizarea unor echipamente tehnologice pentru mai mulţi ani consecutivi şi pune în evidenţă faptul că valoarea totală a investiţiei se ia în calcul la data punerii în funcţiune. Aceasta se raportează la profitul realizat în trimestrul-anul punerii în funcţiune.

Normele cuprind, de asemenea, precizări şi pentru contribuabilii care utilizează echipamente tehnologice în baza unor contracte de leasing.

Actul normativ adoptat astăzi include şi o serie de clarificări ale modului de determinare a bazei impozabile a impozitului pe construcţii.

Mai exact, sunt avute în vedere unele situaţii specifice ca urmare a aplicării corelate cu Titlul IX din Codul fiscal sau ca urmare a reflectării în contabilitate a construcţiilor (înregistarea ca investitii în curs a construcţiilor realizate în regie proprie sau antrepriză, înregistrarea în evidenţa din afara bilanţului,etc).

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Postul de director executiv la Direcția de Strategii și Fonduri Europene este vacant Ani Merlă a ieșit la pensie. A lucrat cu ultimii 3 edili ai municipiului. Cu ce avere a părăsit Primăria Constanța?(DOCUMENTE)

19 May 2024 1914

Tribunalul Constanța schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare în dosarul foștilor primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău - „fapta nu există“ (MINUTĂ)

16 May 2024 858

Guvernul RomânieiMarcel Ciolacu în vizită de lucru în Portul Constanța

15 May 2024 531

Premierul Marcel Ciolacu, în vizită oficială în Portul Constanța

14 May 2024 806

LIVE VIDEO-TEXT Cristian Popescu Piedone, prezent la Constanța pentru lansarea candidaturilor la Primărie și CJ din partea PUSL (FOTO)

08 May 2024 690

Fostul director executiv tehnic al Drumuri Județene Constanța SA, victorios în instanță împotriva instituției pe care a condus-o! S-a stabilit apelul

02 May 2024 655

Firme Constanța Actul constitutiv al societăţii Ekodep SRL a fost actualizat

02 May 2024 344

Legături cu fostul cuplu Petcu-Dospinescu Modificări în acționariatul Sterani Lounge SRL, firmă expropriată de municipalitate pentru amenajarea spațiului verde de la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Decebal (DOCUMENTE)

26 Apr 2024 944

Undă verde de la APM Constanța pentru reabilitarea, consolidarea, modernizarea și extinderea Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia

11 Apr 2024 478

Consiliul Județean Constanța a anulat concursul pentru postul de director executiv al DGASPC! (DOCUMENT)

03 Apr 2024 3167

Surprize electorale Preşedintele Partidei Romilor, Nicolae Păun, se alătură PUSL

01 Apr 2024 690

Fost director în Primăria Constanța, Emil Mereuță candidează pentru funcția de director executiv la DGASPC (DOCUMENT)

25 Mar 2024 2391

Fostul senator Dorel Onaca a plecat din PMP și a revenit în Partidul România Mare

24 Mar 2024 4421

Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni

22 Mar 2024 975

Fostul director executiv tehnic al Drumuri Județene Constanța SA, la un pas să își reia funcția, dar să primească și daune morale! Decizia, atacată în apel (MOTIVARE)

19 Mar 2024 2215