Încep licitaţiile pentru explorarea gazelor de şist

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza, în perioada următoare, licitaţiile pentru desemnarea firmelor care vor realiza explorarea gazelor de şist, a anunţat, joi, Constantin Niţă, ministrul Delegat pentru Energie, în cadrul Conferinţei „Energy Business Summit”, desfăşurată sub patronajul Ministerului Economiei.
„În perioada următoare, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza licitaţiile de desemnare a firmelor care vor realiza explorarea gazelor de şist. Ulterior, vom aştepta rapoartele geologice ale acestor firme, rapoarte care ne vor indica dacă există sau nu gaze de şist pe teritoriul ţării noastre. De-abia după ce vom constata că România dispune de gaze de şist, vom decide dacă le vom exploata sau nu", a afirmat Constantin Niţă. 

Acesta a precizat că în România există deja companii care au obţinut licenţele de explorare a gazelor de şist. 

„Apariţia gazelor de şist a modificat raportul dintre SUA şi Uniunea Europeană, în sensul unei competitivităţi mai mari a companiilor americane faţă de cele din Europa. Căutăm să identificăm soluţii de reaşezare a mixului energetic în România, deoarece situaţia economiei ne împinge să facem acest lucru", a mai spus Constantin Niţă. 

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat sâmbătă că ministerul de resort va organiza dezbateri publice pentru a analiza avantajele şi riscurile exploatării gazelor de şist, prima dintre aceste dezbateri urmând să aibă loc la începutul lunii iunie la Bucureşti. 

„Vom organiza dezbateri publice. Vom începe prin organizarea unei dezbateri publice la Bucureşti, în prima decadă a lunii iunie, cu specialişti, cu experţi şi, bineînţeles cu organizaţii neguvernamentale, pentru a putea explica în mod cât se poate de ştiinţific care sunt avantajele şi dezavantajele", a spus Rovana Plumb. 

Aceasta a reiterat că trebuie făcută o departajare clară între explorare, care va dura minimum cinci ani, şi exploatare. 

„Trebuie să facem o departajare clară între procesul de explorare, unde vom vedea dacă ţara noastră dispune sau nu de resurse şi unde nu există niciun risc de mediu, şi componenta de exploatare, care presupune risc de mediu. Perioada de explorare va dura minimum cinci ani, timp în care este posibil să apară şi alte tehnologii de exploatare mai prietenoase cu mediul. Din informaţiile pe care le avem, există în procedură de analiză alte două noi tehnologii, care sunt prietenoase cu mediul, şi care asigură totodată şi protecţia cetăţenilor care locuiesc în apropierea zonelor de exploatare", a precizat Rovana Plumb, subliniind că riscurile de mediu sunt asociate tehnologiei de fracturare hidraulică şi că aceasta nu se impune la explorare. AGERPRES

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Contractul de peste 2 miliarde de lei, scos la licitație CNAIR concesionează, pentru 20 de ani, spațiile pentru servicii de pe Autostrada A2 București – Constanța (DOCUMENT)

01 May 2024 371

Achiziția serviciilor de pază și supraveghere în parcul eolian Horia din județul Constanța, administrat de statul român, contestată la CNSC

01 May 2024 363

Cumpărare Directă Primăria comunei Bărăganu, județul Constanța achiziționează echipament TIC pentru Școala Gimnazială „Emil Gârleanu” (DOCUMENT)

01 May 2024 319

Primăria Constanța a scos la licitație lucrările de reabilitare energetică a clădirii liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida”

01 May 2024 282

Investiție de aproximativ 1,5 milioane de euro Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” vrea să cumpere servicii pentru organizarea a două festivaluri (DOCUMENT)

01 May 2024 329

Licitații Constanța Unitățile școlare din Tuzla vor fi dotate, prin Planul National de Redresare și Reziliență, cu mobilier școlar și echipamente digitale (DOCUMENTE)

29 Apr 2024 366

Cumpărări directe Constanța Studiu de fezabilitate pentru construire și dotare bază sportivă la Corbu (DOCUMENT)

29 Apr 2024 482

Licitații Constanța Primăria Medgidia cumpără mobilier școlar, materiale didactice și echipamente cu peste 730.000 de euro (DOCUMENT)

28 Apr 2024 387

Licitația pentru continuarea lucrărilor, lansată abia zilele trecute Reabilitarea imobilului Teatrului de Stat Contanța, departe de a se termina în 2024!

28 Apr 2024 557

MApN prin UM 02311 Constanța, repară pavilioanele din Cazarma 390 Constanța. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

28 Apr 2024 457

Licitații Constanța Techirghiol pregătește Zilele Lacului 2024. Primăria lansează licitația pentru servicii de organizare (DOCUMENT)

27 Apr 2024 3233

Licitație de un milion de euro organizată de Sucursala Regională CF Constanța. Sunt vizate lucrări la construcțiile și instalațiile aferente de pe raza SRCF Constanța (D0CUMENT)

26 Apr 2024 528

Cumpărări directe Dumitru-Pan SRL a obținut un nou contract de la Primăria Năvodari. Firma va încasa 126.000 lei (DOCUMENT)

26 Apr 2024 347

Contract de circa 600.000 lei Primăria Tuzla va delega prin concesiune Serviciul de iluminat public din comună (DOCUMENT)

25 Apr 2024 579

Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA pune la bătaie peste 1,5 miliarde de lei pentru lucrările de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Constanța – Mangalia (DOCUMENT)

24 Apr 2024 687