Jurnalist britanic - "Dar tu, România, poți să contribui la salvarea noastră"

Jurnalistul britanic Michael Bird îi roagă pe români să contribuie la salvarea lor. Iată câteva fragmente din text traduse de Alex Bradut Ulmanu:
 
„Pericolul este ieșirea din Uniunea Europeană. Dacă se întâmplă, ruina financiară se va răspândi între toate statele membre ale Uniunii, grupările de dreapta vor prelua controlul, iar proiectul european, care a dăinuit în cei 70 de ani de după război, se va prăbuși.
 
Dar tu, România, poți să contribui la salvarea noastră.
 
Prim-ministrul David Cameron e răspunzător de aruncarea Marii Britanii în această mizerie. A crezut că dacă va renegocia termenii participării țării sale la Uniunea Europeană își va putea opri propriul partid, eurosceptic prin excelență, să o ia în direcția ieșirii din UE.
 
Dar nimeni nu a înțeles ce a vrut să obțină Cameron cu adevărat din discuțiile de săptămâna trecută. Nici chiar el. Tot ce și-a dorit a fost o victorie.
 
În vreme ce Rusia și Turcia sunt în pragul războiului, iar milioane de sirieni ajung pe continent, renegocierea lui Cameron s-a axat pe desființarea alocațiilor plătite către copiii polonezi care locuiesc în Polonia și ai căror părinți trăiesc și sunt impozitați în Marea Britanie.
 
Și a reușit! Ca să-i închidă gura, statele membre ale UE l-au lăsat să le ia copiilor polonezi hainele de pe ei și mâncarea de la gură.
 
Dar n-a fost de ajuns pentru eurosceptici.
 

Nu poți să nu te întrebi — ce vor de fapt acești anti-europeni? Să sufere și mai mult copiii polonezilor? Să le golească pușculițele în căutarea oricărei monede cu chipul reginei? Dacă Cameron i-ar fi înecat pe acești copii în Vistula, ziarul anti-UE Daily Mail s-ar fi plâns că treaba s-a făcut “pe cheltuiala contribuabililor britanici” și că “ar fi trebuit găsită o metodă mai ieftină”. Și care ar fi aceasta? Vă reamintesc că vorbim de Polonia aici.
 
(...)

 
Voi, cei din prima și a doua generație de români din Marea Britanie, țineți minte — țările noastre au o legătură puternică, ce a crescut în intensitate în ultimele trei decenii.
 
Onorați marile valori tradiționale pe care noi părem să le fi uitat — libertate, fair play și domnia legii. L-am adăpostit pe Ion Rațiu, ca și pe nenumărați alții, pe care comunismul i-a trimis în exil. Iubim peisajele Transilvaniei cu o pasiune aflată la limita obscenului. Așa că vă cer să ne salvați de noi înșine.
 
Prim urmare, îi îndemn pe toți românii care locuiesc în Marea Britanie să găsească o cale prin care să voteze pentru rămânerea în UE — prin orice mijloace! Sunteți inventivi! Și dacă voi nu puteți, spuneți-le prietenilor voștri să voteze. Chiar dacă centrele de votare sunt aglomerate, predați-ne talentul vostru de a sta la coadă, ca să putem să reînvățăm importanța democrației”, spune jurnalistul.
 
Sursa text: contributors.ro
Sursa foto: theblacksea.eu

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Frumusețea Deltei în luna mai (FOTO)

03 May 2024 276

Licitații Constanta Vodafone Romania asigură servicii de telefonie mobilă pentru Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța (DOCUMENT)

03 May 2024 298

APM Constanța, răspuns pozitiv Casa de Asigurari a Avocaților din România investește în orașul Techirghiol

03 May 2024 396

Astăzi serbăm Ziua Tineretului – Vezi mesajul lui Marcel Ciolacu

02 May 2024 487

Lista candidaților din partea SOS România pentru Consiliul Județean Constanța

01 May 2024 528

UPDATE. Candidaturile PRM au fost respinse ! Oficial de la Biroul Electoral Județean. Candidaturile admise pentru Consiliul Județean Constanța la alegerile locale din 9 iunie (DOCUMENTE)

01 May 2024 860

1 Mai O lună de la aderarea României la spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime

01 May 2024 363

Culturism și Fitness CS Farul Constanța, șase medalii la Campionatul Balcanic (DOCUMENT)

01 May 2024 514

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 222

Dezbatere publică la APM Constanța pentru blocul de 11 etaje, edificat de Maritimo Residence SRL pe strada Ștefăniță Vodă

30 Apr 2024 790

MApNMinistrul apărării naționale, la ceremonia de schimbare a comenzii Comandamentului facilității navale de sprijin Deveselu

30 Apr 2024 398

Ambasadorul Elveției în România, prezent la Tulcea. Ce s-a discutat

30 Apr 2024 374

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 240

Ministerul Energiei „România are cel mai mic preț al energiei electrice din regiune și al treilea cel mai mic din Uniunea Europeană”

29 Apr 2024 417

Programul ENGIE Romania în perioada 1-7 mai

29 Apr 2024 451