Kovesi a avut un discurs elaborat în care i-a convins pe magistrații CSM

 
Secţia de procurori a avizat unanim propunerea de învestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA, pentru un mandat de încă trei ani, așa cum anunțam mai devreme. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Justiţiei, Raluca Prună.
 

"Avem toate premisele să credem că DNA va continuă muncă foarte bună pe care a început-o de câţiva ani", a mai spus ministrul Prună.

 
Șefa procurorilor anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a încercat să-i convingă pe magistrații de la Consiliul Superior al Magistraturii punând accent pe faptul că numărul inculpaţilor trimişi în judecată a crescut în fiecare an, iar în cazul demnitarilor ”cifrele sunt impresionante, numărul celor trimis în judecată crescând de şase ori”.
 
La fel şi în ce priveşte măsurile asigurătorii, ea a spus că acestea au crescut şi ele în fiecare an, suma indisponibilizată este de jumătate de miliard de euro.
 

„Principalul meu atu a fost că am deţinut timp de şase ani funcţia de procuror general şi am cunoscut mutli colegi care lucrau la cazuri de mică corupţie. Am reuşit să facem angajări, schemă de personal este completată în proporţie de 92 %. Există există o creştere de 50% a numărului de rechizitorii faţă de 2012. Numărul inculpaţilor a crescut cu peste 51% avem de şase ori mai mulţi demnitari inculpaţi. În cei trei ani de mandat am cerut 24 de aprobări pentru parlamentari cercetaţi”, a declarat în faţa magistraţilor Kovesi.  

 
Şefa DNA spune că în acest moment există foarte multe structuri teritoriale care aproape şi-au triplat numărul de rechizitorii, structuri teritoriale care nu aveau o activitate aşa de bună
 

„Unele anchete ale procurorilor au împiedicat producerea de pagube pentru bugetul de stat. Într-un caz, un proces ce s-a judecat în doi ani, s-a prevenit producerea unui prejudiciu de 105 milioane de euro”, a spus Kovesi, citată de Hotnews.ro.

 
Laura Codruța Kovesi a arătat că un alt indicator, pentru că este dificil să cuantificăm rezultate unei instituţii anti corupţie, este condamnarea unui ministru care este mai importantă decât cea a unui primar.
 

”Cred că apărarea reputaţiei este un instrument foarte important pentru sistemul judiciar. O idee ar fi, care nu ar înfrânge dreptul la exprimare al nimănui, dacă se dovedeşte că afirmaţiile au fost mincinoase, ar trebui că după ce decizia CSM devine obligatorie să se publice un drept la replică. Am limitat foarte mult accesul la informaţii al procurorilor şi poliţiştilor, accesul este compartimentat. Au fost momente când am avut probleme de securitate a informaţiilor, le-am rezolvat conform legilor. Avem servicii teritoriale care nu funcţionează cum trebuie, este cazul în Craiova, un serviciu important, care are patru judeţe”, a declarat ea.

 
Întrebată de Gheorghe Muscalu în privinţa acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei, Şefa DNA a spus că au fost 25-30 de cazuri pe an.
 

”Din păcate această situaţie se poate aplică doar dacă pedeapsa este de până la şapte ani, am avut foarte multe cazuri în care persoane au dorit un acord de recunoaştere a vinovăţiei, chiar şi cu executarea pedepsei în penitenciar. Câştigăm timp, evităm cheltuieli şi toată această activitate este verificată de către instanţa”, a arătat șefa DNA.

 
În ce privește interceptările, Kovesi spune că a concentrat toate resursele la nivel central, în acest moment serviciul tehnic de la nivel central acoperă tot teritoriul, tot ce este nevoie pentru supraveghere tehnică: ”Ne-am gândit să facem patru centre zonale, care să fie independente faţă de procurorii şef”.
 
Pe de altă parte, din ce spune Kovesi, colaborarea cu serviciile de informaţii se va limita, conform deciziei Curții Constituționale a României (CCR), doar la informări privind astfel de fapte. Cred că trebuie să avem o colaborare mai activă cu instanţele de judecată. Au fost foarte multe controale ale Inspecţiei Judiciare, această nu are numai un rol represiv ci şi preventiv. Suntem deschişi la orice colaborare cu o instituţie a statului.
 

În ce privește riscul de prescripţie a faptelor, Kovesi a arătat că, în prezent, nu există dosare în care să existe acest risc. Există câteva care sunt în instanţele de judecată, dar numărul lor este foarte mic. ”Monitarizam foarte atent dosarele mai vechi, care au mai mult de un an de la înfiinţare”, a mai declarat Kovesi, citată de Hotnews.ro.


Oficial de la CSM:
 
”În şedinţa de astăzi, 28 martie 2016, după parcurgerea activităților prevăzute în procedura de avizare, analizarea proiectului de management şi susţinerea interviului, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, cu unanimitate de voturi,  propunerea ministrului justiției de reînvestire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Laura Codruța Kovesi, procuror şef al DNA.
Propunerea pentru reînvestirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei procuror Laura Codruța Kovesi a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii de către ministrul justiţiei în data de 29 februarie 2016.
Hotărârea de avizare a Secţiei pentru procurori va fi transmisă Ministerului Justiţiei în cursul zilei de astăzi, 28 martie 2016.
Potrivit art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj INSCOP Geoană conduce în clasamentul încrederii în personalități publice, urmat de Kovesi și primarul Clujului

05 Dec 2023 946

Kelemen Hunor o vede pe şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, drept candidat la alegerile prezidenţiale

30 Sep 2023 789

Doliu printre magistrații din Constanța! A încetat din viață Dragomir Ianuş, fost procuror al Parchetului Curții de Apel Constanța

14 Sep 2023 2030

De unde vin procurorii români ai Parchetului European?

15 Aug 2023 1825

UPDATE Dosare deschise de fosta Secţie specială pe numele Laurei Codruţa Kovesi, clasate de Parchetul General

02 May 2023 1511

„Bombă“ de la Parchetul European, din care face parte și un fost procuror general al Constanței! Trei suspecți prinși în flagrant

14 Mar 2023 1704

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European, la DNA!

19 Oct 2022 2557

În dosar cu foști șefi și adjuncți SRI Clasare la Curtea Supremă pentru procurorul constănțean Adina Florea și Laura Codruța Kovesi! (MINUTA)

15 Jul 2022 2389

Laura Codruța Kovesi analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană. Parlamentul a votat o lege care descurajează semnalarea actelor de corupție

30 Jun 2022 982

​Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, vizită în Chișinău

29 Jun 2022 1159

Prima condamnare într-un dosar deschis de noul Parchet european, instituţie condusă de Laura Codruţa Kovesi

23 Nov 2021 1666

Camelia Elena Grecu, fost procuror general al Constanței, candidat pentru funcția de procuror european delegat

29 Jan 2021 4521

Laura Codruţa Kovesi Parchetul European va apăra nu doar cetăţenii şi bugetul UE, ci şi statul de drept

16 Oct 2020 2186

Consiliul UE a numit azi procurorii din cadrul Parchetului European care va fi condus de Codruţa Kovesi. Cine va reprezenta România

27 Jul 2020 1754

Curtea Supremă a respins recursul Inspecției Judiciare privind acțiunea disciplinară împotriva Laurei Codruța Kovesi

02 Jun 2020 2604