Kovesi consideră că imunitatea parlamentarilor trebuie să fie eliminată!

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost invitată Ramonei Avramescu în emisiunea Prim Plan, din această seară, la televiziuna naținală. Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie a vorbit despre recuperarea prejudiciilor, dosarul retrocedărilor ilegale, anchetă în cazul Colectiv, precum şi despre decizia parlamentarilor de a nu încuviinţa începerea urmăririi penale în cazul unor colegi de-ai lor.
 
Procurorul şef al DNA crede că, prin deciziile Parlamentului din cazul cererilor pentru deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, se blochează cursul justiţiei: "Printr-un vot politic, se blochează cursul justiţiei şi în acelaşi timp se creează posibilitatea unui tratament inegal persoanelor. Nu ştim niciodată de ce o astfel de cerere se respinge. Cea mai corectă soluţie ar fi că această imunitate să fie eliminată şi orice decizie să fie luată de instanţele de judecată".
 
De asemenea, potrivit Codruței Kovesi, dosarul retrocedărilor ilegale este disjuns dintr-un alt dosar investigat de DNA anul trecut, între timp au mai fost identificate, în cadrul DNA, două dosare mai vechi care au fost închise din lipsa de probe la dată respectivă. Dar este important, chiar una dintre persoanele vizate în acest dosar a făcut ea însăşi o sesizare la începutul anului: ”Într-adevăr, prejudiciul pe care presupunem că s-a comis şi pe care sperăm să-l putem dovedi cu probe se ridică undeva la peste 135 de milioane de euro, o suma enormă, este contravaloarea unui teren care a aparţinut întotdeauna statului şi care a fost retrocedat ilegal, din punctul nostru de vedere. Ar fi echivalentul alocaţiei pe care ar putea s-o primească, timp de un an, aproximativ un milion de copii din România”.
 
Cât despre despre viitoarea agenţie de recuperare a prejudiciilor, ”rămâne o chestiune în discuţie: dacă procedurile care urmau să execute aceste hotărâri judecătoreşti rămân aceleaşi sau nu. E important că această agenţie să fie înfiinţată cât mai curând şi să funcţioneze cât mai repede. Este foarte important că persoanele care comit fapte penale să fie deposedate de aceste bunuri”.
 
Șefa DNA a ”atacat” și problema scriitorilor din penitenciare. Ea spune că ”este un fenomen îngrijorător. Am cerut modificarea acestei legi. Ni s-a părut ciudat că cei condamnaţi devin foarte prolifici odată ajunşi în penitenciar. Propunerea a fost transmisă Ministrului Justiţiei. Este important că această modalitate de reducere a pedepsei să fie limitată în viitor. Problema este verificarea acestor lucrări. În prezent, nimeni nu le verifică, caracterul lor, dacă persoană a avut timp să le scrie, dacă nu au fost scrise din afară pentenciarului. Ar trebui o cenzură mai serioasă din partea instanţelor”.
 
Despre anchetă de la Colectiv, Kovesi a arătat că DNA investighează doar modalitatea în care s-au aprobat şi s-au emis autorizaţiile de funcţionare pentru acel club şi procurorii militari investighează încălcarea legii de către cei de la ISU.
 
Cât despre cazul poliţistului mort în accidentul de motocicletă, Kovesi spune că până în acest moment Gabriel Oprea nu a fost audiat, pentru că nu are o calitate procesuală: ”Am primit două plângeri. Se administrează în continuare probe. Noi verificăm două aspecte: cum s-au folosit coloanele oficiale şi împrejurările în care s-a produs acel accident rutier”.





sursa foto: digi24

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj INSCOP Geoană conduce în clasamentul încrederii în personalități publice, urmat de Kovesi și primarul Clujului

05 Dec 2023 946

Kelemen Hunor o vede pe şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, drept candidat la alegerile prezidenţiale

30 Sep 2023 789

Doliu printre magistrații din Constanța! A încetat din viață Dragomir Ianuş, fost procuror al Parchetului Curții de Apel Constanța

14 Sep 2023 2030

De unde vin procurorii români ai Parchetului European?

15 Aug 2023 1825

UPDATE Dosare deschise de fosta Secţie specială pe numele Laurei Codruţa Kovesi, clasate de Parchetul General

02 May 2023 1511

„Bombă“ de la Parchetul European, din care face parte și un fost procuror general al Constanței! Trei suspecți prinși în flagrant

14 Mar 2023 1704

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European, la DNA!

19 Oct 2022 2560

În dosar cu foști șefi și adjuncți SRI Clasare la Curtea Supremă pentru procurorul constănțean Adina Florea și Laura Codruța Kovesi! (MINUTA)

15 Jul 2022 2390

Laura Codruța Kovesi analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană. Parlamentul a votat o lege care descurajează semnalarea actelor de corupție

30 Jun 2022 982

​Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, vizită în Chișinău

29 Jun 2022 1159

Prima condamnare într-un dosar deschis de noul Parchet european, instituţie condusă de Laura Codruţa Kovesi

23 Nov 2021 1666

Camelia Elena Grecu, fost procuror general al Constanței, candidat pentru funcția de procuror european delegat

29 Jan 2021 4522

Laura Codruţa Kovesi Parchetul European va apăra nu doar cetăţenii şi bugetul UE, ci şi statul de drept

16 Oct 2020 2187

Consiliul UE a numit azi procurorii din cadrul Parchetului European care va fi condus de Codruţa Kovesi. Cine va reprezenta România

27 Jul 2020 1754

Curtea Supremă a respins recursul Inspecției Judiciare privind acțiunea disciplinară împotriva Laurei Codruța Kovesi

02 Jun 2020 2604