Limita de venit pentru alocatii familiale, mai mica cu 100 lei

Guvernul a convenit cu Banca Mondială să reducă limita maximă de venit în funcţie de care sunt acordate alocaţiile familiale, de la 470 lei la 370 lei/persoană, pentru a limita cheltuielile, urmând ca aceste alocaţii să fie acordate diferenţiat, în interiorul a două tranşe de venituri ale familiei.

Plafonarea limitei de venituri în funcţie de care sunt acordate alocaţiile familiale, respectiv alocaţia familială complementară şi alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, este prezentată într-un document redactat de Ministerul Muncii şi obţinut de MEDIAFAX.

În document se aminteşte că toate familiile cu copii şi venituri de până la 470 lei/persoană beneficiază în prezent de acelaşi cuantum al prestaţiei sociale, dar anunţă că evoluţia ulterioară a acestui program se îndreaptă spre "sprijinirea mai focalizată" a familiilor cele mai sărace.

"Una dintre principalele solicitări ale Băncii Mondiale a fost aceea de diminuare a limitei de venituri, pentru a nu creşte nejustificat cheltuielile bugetare. În urma analizelor făcute s-a agreat ca limita de venit să se plafoneze la 370 lei/persoană", se arată în document.

Rezultatele aşteptate de Guvern în urma revizuirii sunt eficienţa în utilizarea alocărilor bugetare prin limitarea sumei maxime totale pe care o persoană sau o familie o poate primi cu titlu de prestaţii sociale, responsabilizarea persoanei sau familiei pentru gestionarea banilor primiţi ca măsură de asistenţă socială, flexibilizarea transferului pretaţiilor dintr-un judeţ în altul în situaţia schimbărilor de domiciliu, urmare a găsirii unui loc de muncă.

Documentul indică şi intenţia Guvernului de a înfiinţa în perioada imediat următoare o nouă structură denumită "Observatorul Social Naţional", ca instituţie independentă care să gestioneze o bază de date cu indicatorii sociali şi să publice anual un raport privind situaţia socială a României. Instituţia va fi formată din experţi neimplicaţi politic şi va avea un consiliu director din care vor face parte reprezentanţi ai Preşedinţiei, ai Parlamentului, ai tuturor ministerelor implicate, ai Institutului Naţional de Statistică şi ai partenerilor sociali.

Sursa: mediafax.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.