MAEConsultări politico-diplomatice ale ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Azerbadjan, Jeyhun Bayramov

6 noiembrie 2023
 
 
 Comunicat de presă
 
Consultări politico-diplomatice ale ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Azerbadjan, Jeyhun Bayramov
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, 6 noiembrie 2023, consultări politico-diplomatice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Azerbaidjan, Jeyhun Bayramov, aflat în vizită oficială la București.
În cadrul întrevederii, cei doi demnitari au abordat stadiul și perspectivele dialogului bilateral, precum și temele de actualitate de pe agenda regională și internațională.
Ministrul Luminița Odobescu a manifestat deschidere pentru avansarea, într-un ritm susținut, a dialogului politico-diplomatic cu Azerbaidjanul, la toate nivelurile. A salutat cooperarea în materie de energie și conectivitate, ca urmare a intensificării eforturilor de implementare a proiectului rutei de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică. De asemenea,  a apreciat frecvența dialogului la nivelul Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică și tehnico-științifică, evocând găzduirea la București a celei de-a VII-a sesiuni, în perioada 22-25 mai 2023.
O atenție specială a fost acordată situației de securitate din Caucazul de Sud. Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat poziția fermă și consecventă a României pentru normalizarea relațiilor dintre Azerbaidjan și Armenia, prin soluționarea durabilă, negociată, cu respectarea principiilor dreptului internațional, a tuturor aspectelor pendinte.
În egală măsură, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a condamnat cu fermitate agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei. A reconfirmat sprijinul neabătut al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor, precum și sprijinul multidimensional acordat Ucrainei încă din primele zile ale războiului.
Ministrul Jeyhun Bayramov a salutat dinamica dialogului bilateral și a mulțumit pentru contribuția majoră a României la dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral, cu accent pe consolidarea cooperării sectoriale româno-azere în domenii strategice precum energie, transporturi și educație.
La finalul consultărilor, cei doi miniștri au susținut declarații comune de presă, disponibile în format video aici:  https://www.mae.ro/node/63275
Transcriptul declarației de presă a ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu este disponibil aici: https://www.mae.ro/node/63276 .
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEConsultări politico-diplomatice ale ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Kazahstan, Murat Nurtleu

12 Dec 2023 456