Maestra șahului, Elisabeta Polihroniade, omagiată la Cumpăna

 
Elisabeta Polihroniade a murit la vârsta de 80 de ani, după o lungă suferinţă. La Cumpăna, toţi cei prezenţi la manifestările legate de Ziua Unirii Principatelor Române au ţinut un moment de reculegere în semn de omagiu pentru cea care a fost regina şahului românesc.
 
Astăzi şi mâine, în sediile Primăriei Cumpăna şi ale Liceului tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, la iniţiativa primarului, ec. Mariana Gâju, a fost organizat câte un spaţiu de comemorare a celei care a fost unul din cei mai mari şahişti ai lumii.
 
Totodată, mâine, Preşedintele Federaţiei de Şah – Constanţa, Claudiu Iordache, va depune Bucureşti o coroană de flori din partea Primăriei Cumpăna şi a echipei de şah a Liceului tehnologic „Nicolae Dumitrescu”.
 
Dorim să amintim faptul că în luna martie a anului 2014, la Cumpăna a avut loc Campionatul Naţional Şcolar de Şah „Elisabeta Polihroniade”, la care marea maestră şi campioană a sportului minţii a fost invitat de onoare.
 
Doamna şahului românesc s-a numărat printre cei mai mari şahişti ai lumii. De-a lungul carierei, Elisabeta Polihroniade a câştigat 9 medalii olimpice şi şi-a trecut în palmares de 7 ori titlul de campioană a României. Din palmaresul maestrei amintim: 9 medalii olimpice ca jucătoare, 18 participări la Olimpiade (10 ca jucătoare, 8 ca arbitru internaţional), 7 titluri de Campioană a României, Ordinul Meritul Sportiv (1967), Medalia Naţională Serviciul Credincios (2000), Şahist Român în Cartea de Aur a FIDE – Federaţia Internaţională de Şah.
 
Sportul românesc pierde foarte mult prin dispariţia ei, şi mai ales şahul, pentru că a făcut tot ce a putut să promoveze acest sport. În ultimele câteva decenii a militat pentru popularizarea şahului în ţara noastră şi pentru introducerea sa în şcoli.  
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știați că.....S-au împlinit trei ani de la decesul șahistei Elisabeta Polihroniade

23 Jan 2019 1320

Au trecut doi ani de la moartea celei mai cunoscute șahiste din România

23 Jan 2018 1366

Cumpăna Campionatul Național Școlar de Șah „Elisabeta Polihroniade” pe echipe mixte, etapa judeţeană. Lista câștigătorilor

03 Jun 2017 3931

Concurs Naţional Şcolar de Şah "Elisabeta Polihroniade" la Cumpăna. Zeci de copii vor participa

31 May 2017 2773

Klaus Iohannis a decorat-o post-mortem pe Elisabeta Polihroniade

26 Jan 2016 1828

Comuna Cumpăna, în doliu Spaţii de comemorare în sediul Primăriei, pentru Elisabeta Polihroniade

26 Jan 2016 2517

A murit Elisabeta Polihroniade, multiplă campioană la șah

23 Jan 2016 3653