Mesajul ministrului Elena Udrea cu ocazia aniversării Zilei Mondiale a Turismului

România sărbătoreşte astăzi, alături de celelalte ţări membre ale OMT, Ziua Mondială a Turismului. Evenimentul are un dublu rol: de a readuce permanent în atenţia comunităţii internaţionale valorile sociale, culturale, politice şi economice ale turismului şi de a aniversa o dată cu semnificaţie importantă în istoria Organizaţiei Mondiale a Turismului, şi anume adoptarea, în 1970, a statutului său.

Turismul - liant între culturi, tema din acest an a evenimentului, este de mare actualitate pentru turismul românesc, unul dintre produsele turistice pe care se axează promovarea României fiind tocmai circuitele culturale. În afară de valenţele sale economice tot mai evidente, turismul, ca domeniu care se bazează pe contactul între oameni, creează cadrul pentru dialogul intercultural. Turiştii sunt motivaţi, în mare parte, tocmai de dorinţa de a cunoaşte personal modalităţi concrete de manifestare a diverselor culturi. Ca urmare, specificul local, de la tradiţii străvechi la gastronomie sau stiluri arhitecturale, poate aduce beneficii importante comunităţilor care înţeleg să le conserve şi să le promoveze.

Pentru a celebra tema promovată în acest an de Ziua Mondială a Turismului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a organizat şi a sprijinit evenimente majore, prin care am adus mai aproape de cultura românească ambasadori ai altor ţări şi scriitori din presa internaţională de turism.

Zilele trecute, la invitaţia MDRT, mai mulţi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Bucureşti au experimentat poate cel mai divers tărâm, din punct de vedere cultural, pe care îl are România- zona Dobrogei şi a Deltei Dunării. Felul în care aceste locuri găzduiesc moştenitori ai unor culturi atât de diverse, care îşi au rădăcinile în diferite colţuri ale lumii, oferă vizitatorilor oportunitatea de a înţelege mai bine România prin prisma locuitorilor şi a bogatului său patrimoniu cultural.

Tot săptămâna trecută, România a găzduit Congresul Mondial al Federaţiei Internaţionale a Scriitorilor şi Jurnaliştilor de Turism, excelentă ocazie de promovare a culturii româneşti în publicaţii internaţionale de profil.

Nu în ultimul rând, amintesc faptul că s-a încheiat de curând una dintre cele mai importante manifestări ale României, Festivalul Internaţional „George Enescu", sprijinit de MDRT, festival care ne-a adus din nou în centrul vieţii culturale internaţionale.

Ziua Mondială a Turismului ne permite, astfel, să evidenţiem câteva modalităţi prin care cultura poate contribui la dezvoltarea turismului. De aceea, invit toate comunităţile din România să-şi redescopere tradiţiile, să le transmită tinerilor şi să le pună în valoare, dar şi să încurajeze manifestările culturale clasice sau moderne şi le asigur de sprijinul constant al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în aceste iniţiative.

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arsene Olivia Ruxandra s-a retras din calitatea de asociat al Planara Building Works SRL! Arsene Alexandru Felix, unicul asociat

02 May 2024 376

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 719

Recurs în dosarul dintre Arhitectura Plus SRL,firma fondată de actualul arhitect șef al municipiului vs. primarul Constanței

14 Mar 2024 760

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 1050

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 765

Programul liturgic al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 februarie 2024

31 Jan 2024 980

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 966

Tribunalul amână procesul deschis de un investitor imobiliar din Constanța pentru anularea unei hotărâri CLC pentru Tomis Nord

20 Jan 2024 665

Vergil Chițac a delegat atribuții importante Viceprimarul Rusu va evalua activitatea celor mai importanți funcționari din Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1216

Cimitir nou în municipiul Mangalia. La cât este estimată investiția?

27 Dec 2023 1039

De ce sa apelezi la o agenție de web design?

08 Dec 2023 662

In memoriam Ion Mincu, arhitectul care a elaborat planurile pentru restaurarea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Constanța

05 Dec 2023 904

Se întrunește Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. Ce proiecte imobiliare se află pe ordinea de zi?

20 Nov 2023 1245

UPDATE Muzeul de Artă Constanța, gazdă pentru Bienala de Arhitectură Dobrogeană! Harry Tavitian, invitat special (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1436

Declarații de avere Averea și interesele lui Dan Petre Leu. Apartamentul din Eforie Nord, achiziționat de când a devenit arhitect șef al municipiului Constanța (DOCUMENT)

31 Oct 2023 1748