Ministerul Economiei Proiectul privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda continua

Actionarii Energonuclear s-au intalnit ieri, pentru a decide viitorul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, in conditiile in care grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat, saptamana trecuta, ca se vor retrage din proiect.

In urma intalnirii, companiile ramase in proiect, Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel, si-au reafirmat decizia de a continua proiectul, sustin reprezentantii Ministerului Economiei. Totusi, proiectul ramane deschis si pentru alte companii interesate sa investeasca in reactoarele de la Cernavoda, au spus pentru HotNews.ro surse apropiate proiectului.

"Astazi(n.r.-ieri) a avut loc intalnirea companiilor semnatare ale Acordului Investitorilor, ce vizeaza construirea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda. Trei dintre investitori au anuntat la reuniune ca se vor retrage din proiect, din motive ce tin de strategia fiecarei companii. Companiile ramase in proiect, Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel, si-au reafirmat decizia de a continua proiectul. Comisia Europeana a emis, la finalul anului trecut, o opinie favorabila referitoare la finalizarea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare Cernavoda, in conformitate cu prevederile Articolului 43 din Tratatul EURATOM", informeaza Ministerul Economiei.

Constructia reactoarelor ar trebui sa demareze in 2010, insa dupa nenumarate amanari, s-a decis inceperea lucrarilor in 2012. Ministerul Economiei a anuntat, saptamana trecuta, ca Bechtel International, consortiul format din SNC Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare Spa si Elcomex IEA SA avand ca lider SNC LAVALIN, si consortiul condus de compania Atomtechnoprom care include alte 4 firme din Federatia Rusa au trimis scrisori de intentie pentru constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Proiectul este estimat la 3,2 miliarde de euro, fara TVA.

"Companiile, mai ales RWE, au contribuit din plin la intarzierea proiectului", au declarat pentru HotNews.ro oficiali din Ministerul Economei. "Au cerut statului roman scaderea participatiei sustinand ca sunt interesati sa cumpere din actiunile detinute de Nuclearelectrica. Am negociat si statul roman a decis reducerea participatiei, insa acestia au spus ca nu mai vor sa cumpere. Din cauza indeciziei lor, proiectul a intarziat", au precizat sursele citate.

Sursa: euractiv.ro

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nuclearelectrica încheie memorandum de înțelegere cu SACE și Ansaldo Nucleare pentru proiectele cheie la Unitățile 1 CNE Cernavoda și Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

15 Feb 2024 559

"Cernavoda Unit 1-Refurbishment Suppliers' Day", eveniment organizat de Nuclearelectrica. „România are nevoie de noi capacități nucleare pentru producerea de energie curată“

28 Sep 2022 1151

SN Nuclearelectrica SA și Consorțiul FALCON au semnat un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generație IV

07 Oct 2019 1509

Nuclearelectrica SA va achiziționa piese de schimb de la o firmă italiană (document)

08 Sep 2017 2270

Două firme din Italia fac afaceri cu Nuclearelectrica (documente)

11 May 2017 2276

Ansaldo Nucleare S.p.A. se ocupă de asistența tehnică la revizia unui echipament al Nuclearelectrica (document)

31 Mar 2017 2515

O firmă din Italia a încheiat un contract cu Nuclearelectrica SA (document)

21 Nov 2015 2258

Nuclearelectrica SA a cumpărat piese de schimb critice pentru pompele Termomecanica de la o firmă italiană (document)

24 Mar 2015 1907

Nuclearelectrica achiziţionează piese critice de la companii occidentale (document)

26 Feb 2015 1920

Nuclearelectrica SA a atribuit un contract de furnizare piese de schimb unei firme din Italia (document)

12 Feb 2015 1875