Cultura

Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează la Vișina simpozionul „Memoria satului dobrogean”

Muzeul de Artă Populară Constanța marchează Centenarul Marii Uniri printr-o serie de manifestări culturale menite să pună în valoare specificul etnografic al spațiului dintre Dunăre și Marea Neagră.

Printre acestea se numără simpozionul „Memoria satului dobrogean”, care se va desfășura sâmbătă, 22 septembrie, în localitatea tulceană Vișina.
 
Dacă pentru sudul Dobrogei conservarea arhitecturii tradiționale s-a realizat prin proiectul comun al Muzeului de Artă Populară Constanța și al Mănăstirii Dervent,  care au strămutat la Oltina o casă veche din secolul al XIX-lea, pentru nordul Dobrogei, un întreprinzător privat, Bianca Folescu, prin asociația „Suvenir din Dobrogea”, a avut inițiativa de a achiziționa o casă bătrânească bulgărească din satul tulcean Vișina, pe care a conservat-o in situ revigorându-i anexele.

După un timp, gospodăria s-a extins cu o altă casă promovată în scop turistic, în care fiecare cameră este amenajată în stilul unei etnii din Dobrogea.
 
Casa bătrânească de la Vișina, văruită în alb, cu tâmplăria vopsită în albastru și roșu, cu acoperiș din stuf, conform arhitecturii tradiționale a locului, păstrează între pereții săi memoria satului dobrogean.

Deoarece aici se desfășoară periodic obiceiuri și tradiții ale românilor și etniilor din Dobrogea, Muzeul de Artă Populară din Constanța și-a propus să organizeze în „casa vie” de la Vișina, în anul Centenarului Marii Uniri, simpozionul „Memoria satului dobrogean” la care vor participa specialiști de la muzeele de artă populară din Constanța, Tulcea și București.
 
Arhitectura dobrogeană, în special cea din sudul Dobrogei, constituie una dintre principalele direcții de cercetare ale muzeului constănțean. Mărturie în acest sens stau, pe lângă casa veche strămutată la Mănăstirea Dervent, acolo unde s-au pus bazele unui Muzeu al Satului Dobrogean, studiile publicate în revista de specialitate a instituției de cultură („Arhitectura tradițională din Dobrogea”, cinci numere).

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Crucii - tematica lunii septembrie la Muzeul de Artă Populară Constanţa

11 Sep 2019 610

„Prelucrarea artistică a lemnului”, eveniment organizat de Muzeul de Artă Populară Constanţa (galerie foto)

12 Aug 2019 540

„Adormirea Maicii Domnului”, tematica lunii august la Muzeul de Artă Populară Constanța

02 Aug 2019 495

„Motivul spicului de grâu”, tematica lunii iulie, la Muzeul de Artă Populară Constanța

01 Jul 2019 509

Post vacant la Muzeul de Artă Populară Constanţa. Când este programat concursul și cine poate participa

01 May 2019 1064

La Muzeul de Artă Populară Constanța, tematica lunii aprilie este reprezentată de „simbolurile pascale”

02 Apr 2019 650

Post vacant la Muzeul de Artă Populară Constanţa. Când este programat concursul și cine poate participa

28 Feb 2019 707

Târg de Mărțișoare la Muzeul de Artă Populară Constanța

22 Feb 2019 1034

Comisia nr. 5 a CLM , chemată să aprobe documentația de avizare a lucrărilor pentru restaurarea Muzeului de Artă Populară Constanța (document)

17 Jan 2019 694

Păpușile simbolice ale artistului plastic Elena Orbocea ne învață „iubirea și dragostea între oameni și între popoare“ (galerie foto)

15 Oct 2018 1109

Expoziţie multietnică cu păpuşi simbolice cu marcă identitară la Muzeul de Artă Populară Constanţa (fotoreportaj)

12 Oct 2018 1317

Din dragoste pentru tradiția și arta românească Cum sărbătorește Muzeul de Artă Populară Constanța, Ziua Universală a Iei (galerie foto)

20 Jun 2018 1455

O clădire în ruină de lângă Muzeul de Artă Populară din Constanţa ar putea fi reabilitată. Cum va arăta după finalizarea lucrărilor (document)

24 Mar 2018 2933

Vremea însorită i-a adus pe constănțeni la Târgul de Mărțișoare

01 Mar 2018 1206

La Muzeul de Artă Populară S-a deschis târgul de mărțișoare realizate manual. Tradiție, bun-gust și prețuri imbatabile (galerie foto)

26 Feb 2018 1310