Stiri calde

Naţiunile Unite ar putea obliga Coreea de Nord să răspundă pentru eventuale crime împotriva umanităţii

Naţiunile Unite se pregătesc să adopte astăzi o rezoluţie care condamnă bilanţul Phenianului în domeniul drepturilor omului şi care ar putea obliga Coreea de Nord să răspundă pentru eventuale crime împotriva umanităţii.

Potrivit Mediafax, o comisie a Adunării Generale urmează să voteze acest proiect de rezoluţie propus de Uniunea Europeană şi Japonia, susţinut de alte 48 de state. Textul se referă în mare parte la un raport al ONU făcut public în februarie, care constata încălcări ale drepturilor omului „fără egal în lumea contemporană". Coreea de Nord a încercat să amendeze textul, însă, în pofida ameninţărilor cu represalii din partea diplomaţilor nord-coreeni, proiectul a fost doar puţin modificat.

Noul proiect include o dispoziţie care salută propunerea Phenianului de a coopera cu comisarul ONU pentru drepturile omului, precum şi invitaţia făcută raportorului special al ONU de a vizita această ţară. Totuşi, documentul menţine îndemnul la adresa Consiliului de Securitate de chema Phenianul în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru a fi judecat, scrie Mediafax.

Rezoluţia ar urma să fie adoptată cu o majoritate clară de 100-120 de voturi din partea celor 193 de ţări reprezentate în această comisie însărcinată cu încălcările drepturilor omului.

Sursa: Mediafax

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.