Stiri calde

Pregătiri pentru celebrarea a 140 de ani de la înființarea Diviziei Active Dobrogea. Evenimentul, la propunerea Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești“

Miercuri, 29 august 2018, la sala Dobrogea a avut loc o ședință de lucru condusă de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, alături de vicepreședintele Petre Badea, în vederea organizării unui eveniment istorico-militar și cultural programat pentru sfârșitul lunii octombrie, la propunerea Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești“.

Potrivit CJ Tulcea, este vorba de celebrarea a 140 de ani de la înființarea Diviziei Active Dobrogea, cu garnizoanele din județele Tulcea și Constanța, eveniment pe care Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“, continuatoarea tradițiilor militare terestre în Dobrogea, în parteneriat cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I“ Filiala Constanța, dorește să-l organizeze împreună cu autoritățile tulcene  în municipiu, pe data de 27 octombrie 2018.

„Evenimentul poate fi completat și cu alte manifestări, cu diverse spectacole. Eu îmi doresc un eveniment similar ca amploare și la Babadag, și la Tulcea. Va trebui conceput un draft al programului, la care noi să adăugăm diverse propuneri de manifestări, pentru că îmi doresc un eveniment major, o acțiune pe măsura importanței anului pe care îl traversăm. Putem colabora cu Inspectoratul Școlar pentru un spectacol, sau cu Biblioteca Județeană, pentru o lansare de carte, un simpozion pe teme istorice. Rămâne să venim cu niște propuneri, astfel încât să organizăm un eveniment memorabil, practic o deschidere pentru evenimentele care vor avea loc în lunile noiembrie și decembrie, dedicate sărbătoririi alipirii Dobrogei și Centenarului Marii Uniri“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

„Propunerea pentru Tulcea și Babadag este în ziua de 27 octombrie. Partea militară va fi reprezentată de o paradă și de o prezentare a tehnicii militare. Este un eveniment unic, nu s-a mai petrecut în nici un județ. Este agreată această idee pentru această specificitate dată de faptul că noi sărbătorim și Unirea Dobrogei, pentru că acest proces de realizare a României Mari nu a început în anul 1918, ci s-a finalizat în 1918, dar a început în Dobrogea în 1878. Ideea este să începem acțiunea în Tulcea, pentru că aici a fost primul comandament al structurilor militare terestre ale Diviziei Active Dobrogea, după care vom continua la Constanța pe 1 noiembrie“, a declarat Costin Scurtu, directorul filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“.

La întâlnirea de lucru au participat, pe lângă reprezentanții inițiatorilor, conducerile Garnizoanei Tulcea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului Județean de Poliție, dar și a Bibliotecii Județene Panait Cerna și Institutului de Cercetări Eco Muzeale, instituții care vor fi implicate direct în organizarea acestei manifestări.
Potrivit inițiatorilor acestui proiect, participarea la eveniment poate conferi un bun prilej de promovare a tradițiilor istorico-militare românești în contextul marcării a 140 de ani de la înființarea trupelor terestre române militare și ale Ministerului Afacerilor Interne în Dobrogea în anul 1878 și a sărbătorii Centenarului Marii Uniri de la 1918.
 
Sursa foto: CJ Tulcea 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Militar găsit decedat într-o unitate militară. Acesta era în timpul serviciului. A fost deschisă o anchetă

23 Apr 2019 5717

Patru cazărmi, reabilitate de Unitatea Militară 02133 Constanța. Detalii (documente)

23 Apr 2019 488

Delegație a Forțelor Navale Române și a Marinei Regale Britanice, în vizită la Primăria municipiului Constanța (galerie foto)

22 Apr 2019 328

Teodor Meleșcanu Un grup de opt copii români se află în Sri Lanka. Sunt în siguranță la o unitate militară

21 Apr 2019 427

Emoţionant ceremonial militar şi religios la Batalionul 341 Rechinii Albi Constanţa. Cu ce prilej a fost organizat (galerie foto)

20 Apr 2019 858

Drumurile, aleile şi platformele asfaltate din Academia Navală vor fi reabilitate (document)

19 Apr 2019 404

Trei societăți vor livra alimente către Spitalul Militar Constanța (document)

18 Apr 2019 551

Jurământ militar la ISU Dobrogea. Cine sunt noii ofițeri numiți în funcție (galerie foto)

16 Apr 2019 439

Doi dintre militarii răniți în Afganistan au fost transportați în Germania. În ce stare sunt ceilalți militari răniți

16 Apr 2019 2983

Contract atribuit prin negociere directă Unitatea Militară 02154 Constanţa şi CEZ Vânzare au semnat (document)

15 Apr 2019 549

Ei sunt cei patru militari răniţi în Afganistan! Au mai fost plecaţi în misiuni. Unul din ei urmează să se căsătorească

14 Apr 2019 2516

Asfalt Dobrogea SRL va asfalta străzile din cartierul Unitatea Militară din Lumina (document)

12 Apr 2019 541

Desfășurare impresionantă de forțe în portul Militar Constanța, în ultima zi a Exercițiului „Sea Shield 19”. Ce se întâmplă (galerie foto+video)

12 Apr 2019 861

Militarii de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” continuă seria activităților de instruire pe fluviul Dunărea

12 Apr 2019 389

Reuniunea de lucru a Consiliului Militar al Uniunii Europene, la Palatul Parlamentului

11 Apr 2019 396