Primarul Florin Georgel Onescu, despre avantajele realizării drumului transfrontalier Lipniţa-Kainargea

Comuna Lipniţa a implementat proiectul Lipniţa–Kainargea Crossborder Road, cod MIS-ETC 579, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Blugaria 2007-2013, Axa prioritara 1: Accesibilitate, Domeniul Major de Intervenţie 1.1: Imbunatatirea infrastructurii de transport. Proiectul a fost co-finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, se arată într-un comunicat de presă.
Investiţia contribuie la dezvoltarea traficul rutier de bunuri şi persoane în zona de graniță, sporind şansele comunităților române și bulgare la un progres sustenabil în plan economic și social.


Realizarea acestui drum transfrontalier, cu sprijinul Uniunii Europene, a fost posibilă prin implicarea mai multor instituții publice într-un parteneriat eficient:
  • Comuna Lipnița, jud. Constantapartener lider si semnatar al contractului de finantare nerambursabilă,
  • Municipalitatea Kainargea, Bulgaria – partener
  • Consiliul Județean Constanța – partener
Obiectivul general al proiectului vizeaza diversificarea legaturilor intre comunitatile si economiile din zona de granita Romania-Bulgaria si participarea comuna la dezvoltarea economico-sociala.
Obiective specifice:
- Reabilitarea si modernizarea a 17.11 km de drum in vederea imbunatatirii accesului la infrastructura de transport in zona transfrontaliera si facilitarea mobilitatii bunurilor si persoanelor. Drumul transfrontalier va conecta localitatile Lipnita (Romania) si Kainargea (Bulgaria).
- Punerea in valoare a obiectivelor turistice din zona de granita, cu efecte benefice in dezvoltarea economico-sociala a comunitatilor.


Data de incepere a implementarii: 08.09.2010
Finalizarea proiectului: 06.03.2013


Valoarea totala a proiectului este de 6.080.205,70 euro, din care 4.393.777,00 euro pentru Comuna Lipnița si 1.686.428,70 euro pentru partenerul bulgar.

Procentual, costul total al proiectului se descrie astfel: 84,46% reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% co-finantare de la bugetul de stat al Romaniei si Bulgariei si 2,54% co-finantare de la bugetul local.
Sectiunea romana a drumului, cuprinsă între localitatea Lipnița și frontieră, are o lungime de 10,93 km iar sectiunea bulgara, de la graniță până in localitatea Kainargea are o lungime de 6,18 km.


Echipa de management a proiectului a fost coordonata de Manager proiect: Costel SUSANU; Coordonator tehnic: ing. Bogdan Daniel BANU; Asistent manager proiect: Ana Maria CAZACU.


AVANTAJELE DRUMULUI TRANSFRONTALIER
Primarul comunei Lipniţa, Florin Georgel Onescu, susţine următoarele despre realizarea drumului transfrontalier:
  • Contribuie la dezvoltarea economică a comunităților, facilitând traficul rutier de persoane si bunuri, creând condiții prielnice pentru diverse activitati economice;
  • Consituie o cale de acces importanta spre obiectivele turistice existente în zonă, generând valoare adaugata pentru acestea și pentru turismul practicat în judetul Constanța și districtul Silistra.
  • Nou punct de trecere a frontierei. Drumul transfrontalier care se construieste prin proiect va conecta localitatile Lipnita (Romania) si Kainargea (Bulgaria). Dupa aderarea celor doua tari la Spatiul Schengen nu se va mai efectua controlul la trecerea frontierei, aceasta devenind frontiera interna a Uniunii Europene.


Proiectul reprezintă rezultatul unui efort comun al autoritatilor publice locale române si bulgare de a întreprinde împreună o serie acțiuni prin intermediul cărora comunitățile să fie scoase din izolare și să beneficieze de șanse reale pentru o dezvoltare echilibrata.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Afaceri Constanța Două terenuri din comuna Lipnița sunt scoase la vânzare. Când are loc licitația

18 Apr 2024 403

Județul Constanța Două persoane, rănite într-un accident rutier în apropiere de Lipnița! Șoferul implicat era beat

30 Mar 2024 983

Cumpărări directe Constanța Lucrări de întreținere pe două străzi din comuna Lipnița (DOCUMENT)

07 Mar 2024 1046

Licitații Constanța Primăria Lipnița a alocat peste 1,2 milioane de lei pentru pietruirea drumurilor din satele Coslugea și Carvăn (DOCUMENT)

07 Mar 2024 549

Primăria Lipnița, județul Constanța, undă verde pentru înființarea sistemului de canalizare

22 Feb 2024 669

Licitații Constanța Licitație organizată de Primăria Lipnița înfiintarea unui sistem de alimentare cu apă în satul Cuiugiuc (DOCUMENT)

09 Feb 2024 819

Minor, de 15 ani, a condus un motocross, în comuna Lipnița, județul Constanța

04 Feb 2024 827

Ședință Consiliul Județean Constanța „Casa Bulgăreasca” din Lipnița va fi dată în administrare către Centrul Cultural Județean Constanta Teodor T. Burada

29 Jan 2024 736

Primăria Lipnița, județul Constanța închiriază un teren. Ce suprafață are și unde este situat

21 Jan 2024 645

A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru proiectul de reabilitare a școlii din localitatea Canlia, comuna Lipnița

16 Jan 2024 798

Licitații Constanța Daca Construct SRL și Eli & Den Trading SRL reabilitează școala din Canlia, comuna constănțeană Lipnița (DOCUMENT)

14 Jan 2024 972

Județul Constanța Persoană rănită într-un accident rutier între Lipnița și Băneasa. Victima, preluată de elicopterul SMURD

29 Dec 2023 3161

Licitații Constanța Consiliul Județean cumpără servicii pentru evaluarea unor imobile aflate în administrare

06 Oct 2023 882

Licitații Constanța Comuna Lipnița caută firmă pentru lucrările de reabilitare la Școala din Canlia (DOCUMENT)

10 Sep 2023 988

Unde verde de la APM pentru înființarea sistemului de alimentare în două dintre satele comunei Lipnița

06 Jun 2023 1037