Programul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, în duminica Floriilor

Cu o săptămână înainte de praznicul Învierii, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile sau Duminica Stâlpărilor. Cu acest prilej, începând cu ora 9.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
 
Totodată, slujba va fi urmată de o rugăciune de mulțumire, cu ocazia împlinirii a 14 ani de când Înaltpreasfinția Sa a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului.
 
„Pentru mine, venirea aici a fost sosirea la locurile sfinte, căci Dobrogea este cel mai sfânt pământ al țării noastre, pe care a călcat Sfântul Apostol Andrei, unde a propovăduit și i-a creștinat pe strămoșii noștri”, a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care, totodată, îl roagă „pe Bunul Dumnezeu să păstreze credința, râvna și dragostea de Dumnezeu în toți păstoriții mei.”, se arată într-un comunicat al Arhipiscopiei Tomisului, remisa zi redacţiei.
 
Tot duminică, de la ora 16.00, la biserica „Cuvioasa Parascheva” din Cumpăna, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Botez pentru trei copii instituționalizați, proveniți din cadrul  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

Intrarea în Ierusalim sau Floriile

Blând şi smerit, Iisus a intrat în cetatea Ierusalimului călare pe mânzul asinei. Deși oamenii l-au primit cu mare bucurie pe Cel care avea să Se sacrifice pentru păcatele lumii, Iisus era conștient că cei prezenți nu erau statornici în sentimentele pe care le manifestau, deoarece, câteva zile mai târziu mulțimea urma să strige: „Răstignește-L!”.

Prima mențiune a sărbătorii datează din jurul secolului al IV-lea. În trecut, aceasta mai purta numele de „Duminica Aspiranților” sau „a Candidaților la Botez”, întrucât cei care nu primiseră Botezul mergeau la episcop pentru a-i cere să îi creștineze, iar regii și împărații acordau grațieri condamnaților. De aceea, Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut și drept „Duminica grațierilor”.

Biserica Ortodoxă a rânduit să le fie împărțite credincioșilor ramuri de salcie binecuvântate; ele amintesc de momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim și oamenii l-au întâmpinat cu crengi tinere. În același timp, simbolizează și renașterea naturii sau biruința vieții asupra morții.

În această zi se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.