Sinaxar 13 octombrie 2015 Patru sfinţi sunt în calendarul ortodox azi. Mii de familii româneşti poartă numele unuia dintre ei

Sfântul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei, iar Sfântul Papil a fost diaconul sau. Ei au pătimit în locul naşterii lor - cetatea Pergam, în vremea împăratului Decius şi a proconsulului Valerius.

Au fost legaţi ţi târâţi de cai, însă, un înger al Domnului le-a vindecat rănile.
Agatodor, servitorul lui Carp a mărturisit că şi el este creştin şi a fost supus şi torturii. Au fost legaţi din nou şi târâţi de cai. Sfântul Carp a fost atât de rău bătut, încât tot trupul îi era o rană. Cu toate acestea el zâmbea, mărturisind că face acest lucru pentru că a văzut cerurile deshise şi pe Domnul şezând pe tron, înconjurat de heruvimi şi serafimi.
Sfântul Papil, deşi era supus chinurilor, a vindecat un orb, minune care i-a făcut pe mulţi să primească credinţa în Hristos.
Au fost aruncaţi la fiare, dar au ieşit nevătămaţi. Apoi au fost puşi într-un cuptor de foc. În flăcări a sărit şi Agatonica, sora Sfântului Carp, însă, focul nu s-a atins de ei. După alte chinuri, au fost decapitaţi cu sabia.

Tot astăzi facem pomenirea:
- Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi;
- Sfântului Mucenic Florentie;
- Sfântului Mucenic Dioscor;
- Sfântului Nichita Patriciu, mărturisitorul;
- Sfântului Mucenic Veniamin, diaconul;
- Sfântului Mucenic Antigon;
- Sfintei Muceniţe Hrisi.
Mâine, facem pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.