Sinaxar – 16 noiembrie Sfantul Apostol si Evanghelist Matei. Cum a ajuns Matei apostol din vames

Sfantul Apostol si Evanghelist Matei este unul dintre cei doisprezece Apostoli alesi de Hristos. Inainte de a ajunge Apostol, a fost vames si se numea Levi.
Era originar din Capernaum si era fiul lui Alfeu.
Nu stim daca a fost casatorit.
Potrivit Traditiei este autorul primei Evanghelii. Eusebiu si Sfantul Epifanie ne marturisesc ca Matei a scris Evanghelia in limba aramaica si in limba greaca.
Din Martirologiul roman aflam ca a murit ca martir in Etiopia, fiind ars pe rug de pagani. Din textele apocrife care vorbesc despre trecerea sa la cele vesnice, aflam ca a suferit moarte de martir in Pont.
Evanghelia dupa Matei se afla inscrisa in lista Canonului Muratori si amintita de Sfintii Parinti: Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului si Grigore de Nazianz.
Ea este recunoscuta ca autentica si de sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) si confirmata de Sinodul ecumenic Trulan (692) si sinodul al VII-lea (787). Scopul evanghelistului a fost sa dovedeasca primilor cititori ca Hristos este Mesia cel prezis de profeti si in persoana Sa s-au indeplinit toate vechile profetii.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Viaţa Sfântului Apostol și Evanghelist Matei

17 Nov 2018 4569

Sinaxar 16 noiembrie 2015 Cum a devenit un vameş sfânt. Mii de români îi poartă numele. Cui urăm La mulţi ani

16 Nov 2015 2705

Pe cine sărbătoresc, astăzi, creștinii ortodocși. A scris prima Evanghelie și este unul din cei 12 apostoli

16 Nov 2014 2426