Statul va trebui să plătească dobândă pentru sumele ce trebuie rambursate contribuabililor

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis astăzi ca fiind neconstituționale prevederile unui articol din Codul de procedură fiscal.
 
Astfel a stabilit că statul trebuie să plătească dobândă pentru toată perioada în care reține sumele pe care le are de restituit sau de rambursat contribuabililor, potrivit agerpres.ro.
 
Plenul CCR a luat în dezbatere astăzi excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor privind Codul de procedură fiscală, potrivit cărora „pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului” după caz, „până la data stingerii prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege. Acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabililor”.
 
De asemenea, „Cererile depuse de către contribuabil potrivit prezentului cod se soluționează de către organul fiscal în termen de 45 de zile de la înregistrare. În situațiile în care, pentru soluționarea cererii, sunt necesare informații suplimentare relevante pentru luarea deciziei, acest termen se prelungește cu perioada cuprinsă între data solicitării și data primirii informațiilor solicitate”.
 
 
Astfel, în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, a admis excepția de neconstituționalitate cu unanimitate de voturi și a constatat că prevederile privind Codul de procedură fiscală sunt neconstituționale.
 
În acest mod, Curtea a reținut că normele criticate generează îmbogățirea fără justă cauză a statului în detrimentul patrimoniului contribuabilului ca urmare a imposibilității folosirii sumei de bani percepută nelegal și privarea persoanei de o despăgubire adecvată pentru pierderea suferită prin plata respectivei sume.
 
Pierdera este direct proporțională cu durata indisponibilizării sumei plătite fără temei juridic pe perioada cuprinsă între data plății sumei nedatorate și data restituirii acesteia și are drept consecință încălcarea dreptului de proprietate al contribuabilului.
 
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția de contencios administrativ și fiscal.




Sursa foto: psnews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alianţa pentru Turism propune anularea impozitului specific pentru HoReCa pe întregul an 2022. Lista solicitărilor

01 Feb 2022 1283

Economica.net 4.200 de lei a fost pensia specială medie brută din MAI în 2017. Toţi românii au plătit pentru ea, într-un singur an, 2,85 de miliarde de lei

22 Jan 2018 2687

ANAF publică şi lista românilor cu datorii de peste 1.500 de lei

14 May 2016 3024

Un club de fiţe din Mamaia şi firma care a organizat Revelion 2016 la Constanţa, pe lista „ruşinii“ făcută publică de ANAF

05 May 2016 8725

Fiscul propune penalități pentru contribuabilii care comit greșeli la declararea taxelor și impozitelor

08 Jul 2014 1586