Un fost senator, condamnat la 19 ani închisoare

Justiția din Brazilia a condamnat ieri la o pedeapsă de 19 ani de închisoare un fost senator brazilian al unui partid de centru dreapta, aliat al președintei destituite, Dilma Rousseff, găsit vinovat că a scos o serie de oameni de afaceri de pe lista suspecților scandalului Petrobras, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Jorge Argello, membru al Partidului Muncitoresc Brazilian (PTB), a fost declarat vinovat de fapte de corupție pasivă, spălare de bani și obstrucționarea justiției. Judecătorul federal Sergio Moro a mai ordonat blocarea a 7,3 milioane de reali (2 milioane de euro) din bunurile fostului parlamentar.

Fostul senator a participat în 2014 la o Comisie parlamentară de investigație (CPI) asupra afacerii care zguduie puternica societate națională a petrolului din Brazilia, Petrobras. El a abuzat însă de această poziție pentru a cere bani de la oamenii de afaceri suspecți ca să îi șteargă de lista persoanelor convocate în calitate de martori, potrivit judecătorului.

Sumele de bani erau deghizate în donații pentru campania electorală.

„Condamnatul (...) a pus puterea și posibilitatea de a profita pentru a se îmbogăți ilegal, perpetuând astfel un ciclu criminal. A comite astfel de crime, pentru membri ai Congresului (parlamentul de la Brasilia), care sunt răspund de legi, este deosebit de condamnabil și constituie o trădare fundamentală a datoriei lor publice", a scris magistratul în decizia sa.

Fostul senator, închis la Curitiba (sud) din aprilie, este al cincilea responsabil politic condamnat în cadrul acestei afaceri care lovește elita braziliană după dezvăluirea unei înțelegeri între oameni de afaceri și diverse partide pentru a frauda fonduri publice, fapt ce a costat peste două miliarde de dolari compania emblemă a țării.

Afacerea a zguduit serios Partidul Muncitorilor (PT, stânga), care a condus țara din 2003 - odată cu alegerea lui Luiz Inacio Lula da Silva - până în august 2016 când a fost destituită Dilma Rousseff, acuzată că a cosmetizat conturile publice.

Lula, figură de marcă a stângii latino-americane, este deja inculpat de trei ori în scandalul Petrobras, dar avocații săi denunță o persecuție politică.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident cu mai multe victime la Cora Brătianu! Prima condamnare, aproape 5 ani cu executare. Dosarul, în apel (FOTO+VIDEO)

02 May 2024 925

Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, cere rejudecarea dosarului! Înalta Curte a rămas în pronunțare

02 May 2024 348

IPJ Constanța Tânăr de 25 de ani, condamnat la 3 ani de închisoare, pentru lovituri cauzatoare de moarte

01 May 2024 494

Surse Prinţul Paul al României a fost depistat într-un resort din Malta

28 Apr 2024 768

3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății! (MINUTĂ)

26 Apr 2024 579

Medicul oncolog Ababneh Dumitrovici Anca, fosta șefă a Secției de Oncologie din Suceava, condamnată! Judecătorii au confiscat miere, cafea, bomboane și parfumuri (MINUTĂ)

26 Apr 2024 3560

Cazul fostului primar Cătălin Cherecheș menționat într-un raport al Departamentului de Stat al SUA! (DOCUMENT)

25 Apr 2024 692

Știri Constanța Bărbat condamnat la închisoare pentru furt, încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă

24 Apr 2024 606

UPDATE. Termen nou, 21 mai 2024 Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, termen azi la Curtea de Apel Constanța

24 Apr 2024 1313

CEDO a condamant România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust

23 Apr 2024 457

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1104

Județul Constanța Șofer condamnat la închisoare după ce a fugit de la locul accidentului. Ce pedeapsă a primit bărbatul

18 Apr 2024 623

Crimă într-un hotel din Mangalia! Loredana, tânăra suspectată că și-ar fi ucis prietena este nemulțumită de prima condamnare

18 Apr 2024 518

„Mișcare surpriză“ în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției, condamnată cu suspendare, la Mangalia!

17 Apr 2024 924

Preotul Petrică Leașcu a intrat „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“! (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 846