Stiri calde

Urmările protestului din 10 august. Denunț penal pe numele ministrului Carmen Dan și a prefectului Capitalei

Platforma România 100 a depus în această dimineaţă, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un denunţ prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu împotriva prefectului Capitalei, Speranţa Clişeru, şi a ministrului de Interne, Carmen Dan.
 
Conform unui comunicat publicat pe site-ul Platformei România 100, impreunapentruromania.ro denunţul a fost depus "ca urmare a violenţelor extreme din noaptea de 10-11 august". 

”Platforma România100, împreună cu alte 16 organizații civice, a depus în această dimineață la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un denunț prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu împotriva Prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, și a Ministrului de Interne, Carmen Dan.
 
Ca urmare aviolențelor extreme din noaptea de 10-11 august am înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un denunț prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de:
 
         abuz în serviciu, comisă de Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și persoanele din conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București care au dispus și gestionat din punct de vedere operativ modul de intervenție a forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfășurat în Piața Victoriei din București;
         purtare abuzivă, constând în insultele, amenințările și lovirile exercitate de lucrători din cadrul Jandarmeriei Române față de cetățenii români pașnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018.
Considerăm că modul în care a fost dispusă și gestionată din punct de vedere operativ intervenția forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfășurat în Piața Victoriei din București constituie o încălcare clară a dispozițiilor legii care guvernează funcționarea Jandarmeriei (Legea nr. 550/2004).
 
Având în vedere consecințele deosebit de grave - aproximativ 500 de răniți, dintre care 70 au necesitat internare - fapta Prefectului Capitalei și a Ministrului de Interne este un abuz în serviciu și trebuie sancționată ferm.
 
Mai mult, modul în care a fost comandată intervenția Jandarmeriei împotriva manifestanților arată clar o deturnare a acestei instituții de la păstrarea ordinii publice la descurajarea oricăror proteste împotriva guvernării actuale. Din păcate pentru guvernarea actuală, românii nu s-au lăsat descurajați și au revenit și a doua zi pentru a-și arăta indignarea.
 
De asemenea, am solicitat începerea urmăririi penale și pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă  de către lucrătorii din cadrul Jandarmeriei, pentru insultele, amenințările și lovirile exercitate de către aceștia față de cetățeni pașnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018. Suntem convinși că o parte dintre jandarmii prezenți vineri seara în Piața Victoriei și-au exercitat profesia cu bună-credință. În schimb,există și jandarmi care au folosit gratuit violența, de multe ori împotriva unor persoane pașnice ori lipsite de apărare. Aceștia din urmă trebuie identificați rapid și trași la răspundere, pentru a restabili încrederea în Jandarmerie.
 
Denunțul a fost inițiat și semnat de către reprezentanții Platformei România 100 și Asociației Voci pentru Democrație și Justiție, fiind depus în nume propriu, precum și al organizațiilor Freedom House Romania, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, Asociația România Vie, Umbrela Anticorupție Cluj, Geeks 4 Democracy, Inițiativa România, Vă Vedem, #REZISTENȚA, Insistăm București,Corupția Ucide, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Aradul Civic, Acțiunea Civică Galați, #Rezist Galați.
 
Considerăm că intervenția în forță realizată de către trupele jandarmi împotriva tuturor protestatarilor din Piața Victoriei în noaptea de 10-11 august constituie o încălcare gravă a principiilor constituționale privind libertatea întrunirilor și libertatea de exprimare, întrunind în același timp elementele constitutive ale infracțiunilor de abuz în serviciu și purtare abuzivă. O astfel de acțiune din partea unor instituții de forță a statului român nu poate fi tolerată, și, drept consecință, ne exprimăm convingerea că organele de urmărire penală vor asigura tragerea la răspundere penală a responsabililor.
 
În plus față de denunțul depus la Parchet, Platforma România 100 a făcut mai multe cereri de acces la informații de interes public către Prefectura Capitalei și către Jandarmerie prin care solicităm:
 
Planul de intervenție al inspectorului general al Jandarmeriei elaborat în vederea mitingului organizat pe data de 10 august 2018 în Piața Victoriei din București
Aprobarea planului de intervenție de către ministrul de interne.
Documentul prin care a fost informat Prim-ministrul Guvernului României.
Ordinul Prefectului Municipiului București de aprobare a acțiunii de intervenție în vederea dispersării mitingului și a urmăririi participanților, precum și a altor cetățeni aflați în perimetru.
Precizarea tipului de materiale folosite efectiv la acțiunea din 10 august 2018 (tip de gaz lacrimogen, grenade, gloanțe de cauciuc etc.)
Costul total aloperațiunii din 10-11 august 2018
Măsurile luate la nivelul Jandarmeriei urmare a acțiunilor de o violență fără precedent întreprinse de jandarmii participanți la acțiunea din 10 -11 august 2018. - se arată în comunicatul transmis de Platforma 100 România. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Traian Băsescu, chemat la ÎCCJ. Magistrații vor decide dacă vor deschide un dosar mai vechi care îl vizează

19 Apr 2019 163

Pericol în trafic la Constanța. Mai mulți șoferi beți sau fără permis de conducere, depistați la volan

19 Apr 2019 222

Dosar penal după accidentul mortal din județul Buzău. Un microbuz de călători a fost lovit de tren. Incredibil ce au declarat martorii

16 Apr 2019 469

Elev agresat de pedagogul unui internat. Victima a ajuns la spital. Polițiștii au deschis o anchetă

15 Apr 2019 518

Tragedie în curtea școlii. Un copil de trei ani a murit după ce a căzut în fosa septică. A fost deschis dosar penal

15 Apr 2019 1082

Oficial DNA Constanţa! Ce au spus procurorii cu privire la noul dosar în care este cercetat Nicuşor Constantinescu

15 Apr 2019 439

Sorin Blejnar, achitat în dosarul "Motorina". Decizia ÎCCJ este definitivă

15 Apr 2019 414

Județul Constanța Femeie, acuzată că a introdus un telefon mobil în Penitenciarul cu regim deschis Valu lui Traian

13 Apr 2019 456

Tânăr împușcat din greșeală de doi prieteni. Polițiștii au deschis dosar penal

12 Apr 2019 445

Ce spune ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc despre faptul că ar fi vizat într-un nou dosar penal al Parchetului General

11 Apr 2019 340

Pericol în trafic. Șofer sub influența băuturilor alcoolice, depistat la Lumina, Județul Constanța

11 Apr 2019 298

Captură impresionantă a polițiștilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă. Ce au găsit într-un container sosit în Portul Constanța din China (galerie foto)

11 Apr 2019 433

Autorul unei amenințări cu rachete asupra unei fundații, identificat de procurori. A fost întocmit dosar penal

10 Apr 2019 265

Percheziții ale polițiștilor în municipiul Constanța și la Cumpăna. Vizat, un bărbat care ar fi comercializat articole contrafăcute (galerie foto)

09 Apr 2019 1373

Un bărbat s-a ales cu dosar penal după ce a fost depistat la volan, în Mangalia, sub influența alcoolului

09 Apr 2019 764