Stiri calde

Urmările protestului din 10 august. Denunț penal pe numele ministrului Carmen Dan și a prefectului Capitalei

Platforma România 100 a depus în această dimineaţă, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un denunţ prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu împotriva prefectului Capitalei, Speranţa Clişeru, şi a ministrului de Interne, Carmen Dan.
 
Conform unui comunicat publicat pe site-ul Platformei România 100, impreunapentruromania.ro denunţul a fost depus "ca urmare a violenţelor extreme din noaptea de 10-11 august". 

”Platforma România100, împreună cu alte 16 organizații civice, a depus în această dimineață la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un denunț prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu împotriva Prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, și a Ministrului de Interne, Carmen Dan.
 
Ca urmare aviolențelor extreme din noaptea de 10-11 august am înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un denunț prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de:
 
         abuz în serviciu, comisă de Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și persoanele din conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București care au dispus și gestionat din punct de vedere operativ modul de intervenție a forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfășurat în Piața Victoriei din București;
         purtare abuzivă, constând în insultele, amenințările și lovirile exercitate de lucrători din cadrul Jandarmeriei Române față de cetățenii români pașnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018.
Considerăm că modul în care a fost dispusă și gestionată din punct de vedere operativ intervenția forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfășurat în Piața Victoriei din București constituie o încălcare clară a dispozițiilor legii care guvernează funcționarea Jandarmeriei (Legea nr. 550/2004).
 
Având în vedere consecințele deosebit de grave - aproximativ 500 de răniți, dintre care 70 au necesitat internare - fapta Prefectului Capitalei și a Ministrului de Interne este un abuz în serviciu și trebuie sancționată ferm.
 
Mai mult, modul în care a fost comandată intervenția Jandarmeriei împotriva manifestanților arată clar o deturnare a acestei instituții de la păstrarea ordinii publice la descurajarea oricăror proteste împotriva guvernării actuale. Din păcate pentru guvernarea actuală, românii nu s-au lăsat descurajați și au revenit și a doua zi pentru a-și arăta indignarea.
 
De asemenea, am solicitat începerea urmăririi penale și pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă  de către lucrătorii din cadrul Jandarmeriei, pentru insultele, amenințările și lovirile exercitate de către aceștia față de cetățeni pașnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018. Suntem convinși că o parte dintre jandarmii prezenți vineri seara în Piața Victoriei și-au exercitat profesia cu bună-credință. În schimb,există și jandarmi care au folosit gratuit violența, de multe ori împotriva unor persoane pașnice ori lipsite de apărare. Aceștia din urmă trebuie identificați rapid și trași la răspundere, pentru a restabili încrederea în Jandarmerie.
 
Denunțul a fost inițiat și semnat de către reprezentanții Platformei România 100 și Asociației Voci pentru Democrație și Justiție, fiind depus în nume propriu, precum și al organizațiilor Freedom House Romania, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, Asociația România Vie, Umbrela Anticorupție Cluj, Geeks 4 Democracy, Inițiativa România, Vă Vedem, #REZISTENȚA, Insistăm București,Corupția Ucide, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Aradul Civic, Acțiunea Civică Galați, #Rezist Galați.
 
Considerăm că intervenția în forță realizată de către trupele jandarmi împotriva tuturor protestatarilor din Piața Victoriei în noaptea de 10-11 august constituie o încălcare gravă a principiilor constituționale privind libertatea întrunirilor și libertatea de exprimare, întrunind în același timp elementele constitutive ale infracțiunilor de abuz în serviciu și purtare abuzivă. O astfel de acțiune din partea unor instituții de forță a statului român nu poate fi tolerată, și, drept consecință, ne exprimăm convingerea că organele de urmărire penală vor asigura tragerea la răspundere penală a responsabililor.
 
În plus față de denunțul depus la Parchet, Platforma România 100 a făcut mai multe cereri de acces la informații de interes public către Prefectura Capitalei și către Jandarmerie prin care solicităm:
 
Planul de intervenție al inspectorului general al Jandarmeriei elaborat în vederea mitingului organizat pe data de 10 august 2018 în Piața Victoriei din București
Aprobarea planului de intervenție de către ministrul de interne.
Documentul prin care a fost informat Prim-ministrul Guvernului României.
Ordinul Prefectului Municipiului București de aprobare a acțiunii de intervenție în vederea dispersării mitingului și a urmăririi participanților, precum și a altor cetățeni aflați în perimetru.
Precizarea tipului de materiale folosite efectiv la acțiunea din 10 august 2018 (tip de gaz lacrimogen, grenade, gloanțe de cauciuc etc.)
Costul total aloperațiunii din 10-11 august 2018
Măsurile luate la nivelul Jandarmeriei urmare a acțiunilor de o violență fără precedent întreprinse de jandarmii participanți la acțiunea din 10 -11 august 2018. - se arată în comunicatul transmis de Platforma 100 România. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Inconștiență în trafic. Șoferi fără permis de conducere, depistați de polițiștii IPJ Constanța la volan

23 Jan 2019 210

Şofer fără permis de conducere, depistat de poliţiştii constănţeni. A fost întocmit dosar penal

21 Jan 2019 181

Dosar penal in rem în cazul unui copil de un an şi o lună aflat în moarte cerebrală la un spital din Capitală

17 Jan 2019 264

Accident rutier la Ovidiu. Victima este un pieton. Șoferul a plecat de la locul faptei

16 Jan 2019 504

Instructor de la un complex de servicii pentru copii cu handicap, acuzat că ar fi violat o adolescentă

16 Jan 2019 301

Procurorii Onea și Negulescu urmăriți penal. Incredibil ce acuzații li se aduc. Alți trei procurori și trei ofițeri de poliție judiciară, anchetați în dosar

14 Jan 2019 289

Primar, prins băut la volan de către polițiștii de la Rutieră

12 Jan 2019 522

Zeci de dosare penale întocmite de poliţiştii de la transporturi în ultima săptămână

12 Jan 2019 382

Pericol în trafic în județul Constanța. Șofer fără permis de conducere, depistat de politiști

10 Jan 2019 295

Pericol în trafic în județul Constanța. Șoferi sub influența băuturilor alcoolice, depistați de polițiști

06 Jan 2019 450

Şoferi sub influenţa alcoolului, depistaţi de poliţiştii constănţeni. Au fost întocmite dosare penale

03 Jan 2019 311

Detalii noi despre accidentul de pe strada Democrației din Constanța. Un bărbat gol-pușcă a lovit mai multe mașini

02 Jan 2019 8096

Județul Constanța Bărbat, depistat băut la volan și fără permis. Acesta a prezentat date de identitate false

31 Dec 2018 405

Începe judecata într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Constanţa

31 Dec 2018 693

Tânărul cu mai multe cărți de identitate false, descoperit de jandarmi. Pentru ce le folosea

29 Dec 2018 501