Stiri calde

Veşti proaste pentru şoferi

Noul Cod Rutier va intra în vigoare astăzi şi aduce veşti proaste pentru şoferi. Poliţiştii vor putea da amenzi-record pentru indisciplina în trafic şi vor putea suspenda permisul de conducere pentru perioade de timp mult mai mari decât până acum, informează capital.ro.

Printre modificările adoptate de noul act normativ, se remarcă cea mai mare amendă, de nu mai puţin de 9.600 de lei, dar şi transformarea amenzilor neplătite de circulaţie în suspendarea permisului. Potrivit noului Cod Rutier, dacă vor fi prinşi vorbind la telefon în timp ce conduc un autoturism, şoferii riscă amenzi în cuantum de 1.600 de lei, la fel ca şi în cazul în care vor fi depistaţi că nu poartă centura de siguranţă, de zece ori mai mult decât amenzile de până acum. Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile. În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile. În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa a VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, relatează capital.ro.

Conform capital.ro, o noutate în Codul Rutier se referă la tolerantă la alcool. O concentraţie de până în 0,2 g/l alcool pur în sânge - aproximativ o bere sau un pahar de vin – nu mai este considerată infracțiune. Este interzisă însă conducerea unui autovehicul pe drumurile publice dacă ai consumat droguri, ai luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau ai o îmbibație de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge. Această abatare se sancționează cu amendă prevăzută în clasă a V-a de sancțiuni (21 la 50 puncte-amendă) plus cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile. În cazul în care îmbibația alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, faptă constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.


Sursa: capital.ro
Sursa foto: serviceautoalex.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.