Stiri calde

Viorica Dăncilă, întrevedere cu prim-ministrul muntenegrean Duško Marković


Aflată în vizită oficială în Muntenegru, prima vizită la nivel de prim-ministru de la proclamarea independenței statului muntenegrean, la 3 iunie 2006, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere astăzi cu omologul muntenegrean Duško Marković, se arată într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Agenda discuţiilor a reconfirmat nivelul de excelenţă dezvoltat în relaţiile bilaterale şi a permis abordarea, într-un dialog constructiv şi pragmatic, a temelor de cooperare de pe agenda bilaterală, colaborarea în cadrul NATO, stadiul parcursului european al Muntenegru, precum şi cele mai recente evoluţii din regiune.

Cei doi înalţi demnitari au exprimat interesul pentru adâncirea relaţiilor în toate domeniile de interes comun, cu accent pe cooperarea economică, creşterea schimburilor comerciale şi aprofundarea cooperării sectoriale în domeniul energiei, cu accent pe interconectivitate, precum și mediu, turism afaceri interne. In acest sens, s-a convenit intensificarea dialogului ministerial, fiind propusă o întâlnire între miniștrii energiei.  Mai mult, a fost exprimată intenția de a activa contactele bilaterale la nivel de lucru și de a pregăti  platforme de contact direct între comunităţile oamenilor de afaceri din cele două ţări, fiind stabilită organizarea unui forum economic comun, potrivit Biroului de Presă al Guvernului.


Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reliefat importanţa pe care viitoarea Preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor,  o va acorda continuării politicii de extindere a UE şi a reconfirmat susținerea fermă pentru aderarea Muntenegrului la UE, cât mai curând posibil, în baza meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare.

Totodată, premierul Dăncilă a reafirmat disponibilitatea deplină a țării noastre de a oferi expertiza și asistența tehnică relevantă în acest proces, continuând schimbul de experiență derulat cu succes până în prezent prin intermediul mecanismelor şi instrumentelor de cooperare bilaterală, în domeniile de interes pentru partea muntenegreană în cadrul negocierilor de aderare. În acest sens, s-a agreat inițierea cooperării directe între miniștrii afacerilor europene din cele două țări.

Demnitarul român a transmis aprecierea deosebită pentru opţiunea strategică limpede a statului Muntenegru şi a remarcat că, la un an de la aderarea în NATO, procesul consistent de reformă deschis se va constitui şi într-un beneficiu pentru succesul negocierilor de aderare la UE. Partea română a apreciat că integrarea Muntenegrului în NATO constituie o contribuţie la stabilitatea Balcanilor de Vest şi la eliminarea ameninţărilor de securitate din acest areal. Ambele state rămân fidele Tratatului Alianţei Nord-Atlantice şi susţin integral valorile, principiile şi obiectivele aliate, recent reconfirmate prin Declaraţia Finală a Alianţei, adoptată la Bruxelles, 12 iulie 2018.

Totodată, partea română a exprimat convingerea că participarea sporită a statului Muntenegru la iniţiativele relevante de cooperare regională, cum ar fi proiectele dezvoltate sub egida Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării reprezintă o continuare firească a consolidării parcursului european al întregii regiuni.

În finalul întrevederii, prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat omologului muntenegrean Duško Marković invitația de a efectua o vizită oficială în România.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene ”Sunteți, zilnic, eroii noștri!”

20 Jul 2019 297

Gabriela - Daniela Coţa, oficial guvernamental, va fi prezentă la finala Cupei României la oină, de la Cumpăna (galerie foto)

19 Jul 2019 482

Viorica Dăncilă îi cere ministrului Sănătăţii să-i demită pe directorul CNAS şi pe purtătorul de cuvânt

18 Jul 2019 354

Viorica Dăncilă „Guvernul român analizează fiecare punct al raportului GRECO referitor la ţara noastră”

16 Jul 2019 275

Premierul Viorica Dăncilă, întrevedere cu președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli

16 Jul 2019 341

Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț primeşte sprijin de la Guvern

16 Jul 2019 316

Se retrage ExxonMobil din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră? Ce spune directorul ANRM

16 Jul 2019 959

Premierul Viorica Dăncilă va avea mâine o intervenție în plenul Parlamentului European

15 Jul 2019 349

Carmen Dan a demisionat!

15 Jul 2019 571

Şedinţa CEx PSD Felix Stroe îl susţine ferm pe Nicolae Moga pentru portofoliul Ministerului de Interne

15 Jul 2019 1144

Mașina cu care Dăncilă a venit la o conferinţă PSD, parcată pe loc destinat persoanelor cu dizabilități

14 Jul 2019 485

Liderul PSD, Viorica Dăncilă „Cu siguranţă prezidenţiabilul PSD va intra în turul doi al alegerilor şi noi sperăm să şi câştigăm”

13 Jul 2019 492

Ce spune președintele PSD, Viorica Dăncilă despre viitorul candidat din partea partidului la alegerile prezidențiale

13 Jul 2019 367

160 de ani de la înființarea Institutului Național de Statistică (INS) Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu prilejul aniversării

12 Jul 2019 419

Dăncilă, mesaj pentru Simona Halep, la scurt timp după victoria sa

11 Jul 2019 636