Zeci de proiecte ilegale de construcţii în Delta Dunării

Asociația Salvați Dunărea și Delta (SDD) susţine că la nivelul Deltei Dunării există zeci de proiecte de construcție care nu întrunesc condițiile prevăzute de Regulamentul de urbanism pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării, potrivit unui comunicat de presă.

Asta în contextul în care săptămâna trecută, Comisia Europeană a solicitat României să se ocupe de anumite aspecte necorespunzătoare ale protecţiei mediului din zona Sulinei şi a Deltei Dunării - una dintre cele mai importante zone umede ale Europei.

În plus, astăzi se împlinesc 20 de ani de când România a semnat, la Ramsar, în Iran, Convenţia asupra Zonelor Umede, un tratat interguvernamental care stabileşte cadrul acţiunilor naţionale şi cooperării internaţionale pentru conservarea şi utilizarea raţională a zonelor umede şi a resurselor pe care acestea le oferă.

În acest sens, SDD consideră că iminența trecerii la etapa contencioasă a procedurii de infringement declanșată de Comisia Europeană nu reprezintă o surpriză, având în vedere haosul în construcțiile din Delta Dunării.

Mai mult, „SDD semnalează o situație extrem de îngrijorătoare care poate avea efecte deosebit de grave asupra Rezervației Biosferei Delta Dunării, sit al patrimoniului mondial UNESCO. Este vorba despre netranspunerea în legislația locală a HG nr. 1516/2008 privind aprobarea Regulamentului-Cadru de urbanism pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării. Documentul instituie reguli clare privind regimul construcțiilor pe teritoriul rezervației, urmârind dezvoltarea durabilă a zonei și protejarea tradițiilor și a patrimoniului local", potrivit comunicatului de presă.

Probleme grave în Delta Dunării

Astfel, printre principalele probleme cu care se confrunta Delta Dunării se numără lipsa reconstrucției ecologice în Lunca Dunării și în Delta Dunării, lipsa unui sistem integrat de management al deşeurilor (gunoaiele se ard sau se aruncă direct în apă). „Regulamentul Cadru de Urbanism pentru Rezervația Delta Dunării NU; peștele se braconează în proporție de 70% și nici un braconier NU este condamnat; turismul NU este sustenabil; NU există hartă cadastrală a Deltei Dunării; Noua Lege a Rezervației NU este avizată de doi ani; Grupul de lucru pe fonduri europene practic NU funcționează, vânătoarea NU este interzisă (se practică în aproape două treimi din suprafața Deltei Dunării), conducerea Rezervației NU este independentă (guvernatorul este subordonat politic președintelui CJ Tulcea și avizează la ordin concesionari către clienți ai CJ) și lista ar putea continua", susţine Liviu Mihaiu, preşedinte al SDD.

De la aderarea României la Convenţia de la Ramsar (1991) şi până în prezent, cinci regiuni din ţară au fost desemnate situri Ramsar: Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării" (în 1991) şi Balta Mică a Brăilei (în 2001), Lunca Mureşului (jud. Arad şi Timiş), Complexul Piscicol Dumbrăviţa (jud. Braşov) şi Lacul Techirghiol (jud. Constanţa) (1996).

Desemnarea unei zone umede ca parte a Convenţiei Ramsar este o recunoaştere a importanţei acestor zone ca resurse de mare valoare economică, naturală, ştiinţifică şi a rolului lor multiplu în menţinerea calităţii mediului prin controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, stabilizarea ţărmurilor şi protecţia împotriva furtunilor, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor, atenuarea schimbărilor climatice, purificarea apei, menţinerea biodiversităţii, potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tradiții de Paștele Blajinilor! Oamenii merg la cimitire, dând de pomană ouă roșii, pască și cozonac

13 May 2024 724

Tradiții pentru spor și sănătate de Izvorul Tămăduirii! Unde sunt izvoare tămăduitoare în județul Constanța

10 May 2024 635

Tradiții pentru spor și sănătate în Marțea Albă, a treia zi de Paște. Ce este interzis să facem în această zi

07 May 2024 2317

Tradiţii şi superstiţii în luna mai. Ce nu este bine să faci în această lună din an?

06 May 2024 1481

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște, numită și Lunea Albă

05 May 2024 896

Tradiții de Paște în întreaga lume! Cum este sărbătorită Învierea Domnului

05 May 2024 693

Tradiții pentru spor și sănătate în prima zi de Paște. Copiii se spală pe faţă în apa în care părinţii au pus un ou roşu şi bani

05 May 2024 1763

Tradiții pentru spor și sănătate în Sâmbăta Mare!

04 May 2024 626

Paște 2024 Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. Iată ce NU ai voie să faci

03 May 2024 670

Tradiții inedite, de Paște, din întreaga lume. Cea mai extremă are loc în San Fernando

03 May 2024 419

Joia Mare. Tradiții și superstiții. În ziua celor 12 denii se prepară cele mai importante copturi

02 May 2024 4072

Muzeul de Artă Populară Constanța Pregătiri pentru întâmpinarea paștelui

01 May 2024 387

Tradiții pentru spor și sănătate în Miercurea Mare! Femeile nu torc și nu cos

01 May 2024 630

Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Paște

29 Apr 2024 817

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște, numită și Lunea Albă

29 Apr 2024 650