Centrulnatura.ro Coarnele, de ajutor în stările de oboseală cronică. Unde găsim coarnele de pădure în zona Dobrogea

 ​
  • În zona Dobrogea, găsiți adesea coarnele de pădure în pădurile din Tulcea, în jurul mănăstirilor Ciric Dere și Cocoșul – dar și la pădurea din Siminoc, sau la cea din jurul localității Ion Corvin. 
Cornul (Cornus mas L) este un arbust care crește în zonele de deal și câmpie, prin păduri de foioase și lăstărișuri.
 
În zona Dobrogea, găsiți adesea coarnele de pădure în pădurile din Tulcea, în jurul mănăstirilor Ciric Dere și Cocoșul – dar și la pădurea din Siminoc, sau la cea din jurul localității Ion Corvin.
 
Coarnele sunt fructe sălbatice, mici, alungite, de culoare roșie strălucitoare sau galbenă, cu gust dulce-acrișor, acidulat. Au un singure sâmbure interior și au dimensiune de aproximativ 2 cm.
 
Coarnele se coc în perioada august – octombrie – și sunt fructe de pădure extrem de bogate în provitamina A, vitamina B1 și B2, vitamina C, vitamina PP; calciu, potasiu și alte minerale, cornină, acizi organici, taninuri, caroten, pectine, celuloză, glucide (fructoză) – și ca majoritatea fructelor – foarte multă apă (80%).
 
Din aceste fructe se pot prepara marmelade și gemuri de calitate net superioară celor din comerț, datorită prezenței pectinelor.
 
Țăranii roman confecționau siropuri, peltea sau lichior digestiv (”cornată”) din aceste fructe sălbatice, datorită proprietăților terapeutice speciale pe care le observaseră la aceste fructe.
 
Coarnele se culeg începând cu luna august – până la mijlocul toamnei, se usucă la soare sau în cuptor, la fel ca și prunele.
 
Coarnele pot fi consumate în stare proaspătă sau în diferite preparate.

Sub formă proaspătă (cea mai bună, indicată și dezirabilă formă de consum) – coarnele au efecte tonice și energizante.

Pentru a putea fi consumate proaspete – trebuie să fie bine coapte (culoare vișinie și consistență moale) astfel încât gustul astringent să fie echilibrat și de prezența gustului dulce.

 
Pot fi consumate ca atare, ca și gustări – înainte sau după masă (fiind fructe acrișoare – pot fi consumate și după masă, ajutând la o mai bună digestie a hranei).
 
Sau pot fi adăugate într-o salată de fructe – sau chiar în salate de legume – pe care le îmbunătățește net ca și gust și textură (cu condiția să aveți grijă la sâmburi – să nu vă spargă dinții – mestecați cu atenție!).
 
Le-am adăugat cu mult succces într-un borș de legume raw-vegan – a cărui rețetă o vom prezenta la secțiunea Gătit creativ.
 
Există multe indicații terapeutice pentru coarne: 
  • afecțiuni hepatice și ale veziculei biliare – având un efect tonic, echilibrator asupra veziculei biliare, moderat drenor biliar și drenor limfatic (echivalentul citricelor – portocalelor și lămâilor, dar effect mai puțin intens)
  • tratamentul și prevenția hemoroizilor și varicelor – prin efectul de tonifiere a pereților venoși
  • efect anti-spastic și echilibrator asupra florei intestinale – fiind foarte utile în prevenția/tratamentul crampelor, enteritelor, entero-colitelor. Efect anti-diareic în entero-colite, dar și general, de echilibrare.
  • acțiuni vermifugă și anti-parazitară
  • stimulatoare imunitare (utile pentru prevenția și tratamentul răcelilor și gripei) – consumul de coarne de toamnă (septembrie – octombrie) – alături de consumul celorlalte fructe de pădure – ajută la pregătirea organismului și rezistența acestuia crescută în perioada rece
  • efect moderat anti-hemoragic – indicate în sângerări nazale, în sângerări ale gingiilor și în hemoroizi care sângerează
  • îmbunătățirea vederii (tratamentul miopiei) – alături de afin și celelalte fructe de pădure (prin efectul de drenaj limfatic la nivelul capului și prin îmbunătățirea circulației periferice)
  • datorită echilibrării circulației sanguine și drenajului limfatic, mai ales la nivelul capului, coarnele au un effect benefic asupra bolii numite vitiligo – produsă datorită stagnării limfatice cerebrale și afectării funcției hipofizare. 
Echilibrare endocrină generală – influențând pozitiv toate glandele endocrine și îmbunătățind starea generală a corpului:
glanda hipofiză (pituitară) – cu dispariția sângerărilor masive la ciclu și ciclurilor neregulate, cu dispariția vitiligo (dacă există), cu un control mai bun asupra activității tuturor celorlalte glande:
  • glanda epifiză (pineala) – cu îmbunătățirea problemelor de somn (tulburări de adormire, somn întrerupt, insomnii, somn agitat, somn neodihnitor etc)
  • glanda tiroidă – cu echilibrarea hipotiroidiei – a tendinței spre depresie, somnolență, lipsă de putere, creștere în greutate, frilozitate, mâini și picioare reci, păr uscat și cade ușor, oboseală cronică
  • glandele paratiroide – cu echilibrul metabolismului calciului, magneziului și dispariția cârceilor, spasmelor, crampelor, sau îmbunătățirea tonusului țesuturilor – și ameliorarea varicelor , hemoroizilor, celulitei, tendinței la uscarea și ridarea pielii, ameliorarea vergeturilor, și dispariția tendinței de a apare hernii diferite, dispariția sângerărilor de toate felurile, datorită fragilității pereților vaselor, dispariția vaselor sparte pe picioare, precum și a cuperozei pe față
  • timusul – îmbunătățirea generală a imunității – dispariția tendinței la răceli și diferite tipuri de inflamații
  • pancreasul – cu ameliorarea echilibrului glicemiei în sânge – și reglarea senzației de foame, precum și a stării de slăbiciune induse de hipoglicemie.
  • suprarenalele – îmbunătățirea adaptării la stres, dispariția stării de oboseală cronică, îmbunătățirea folosirii mineralelor în organism, creșterea fertilității, echilibrarea tensiunii arteriale la hipotensivi
  • ovare/testicule – echilibrul endocrin feminin/masculin 
Coarnele au un efect tonic și energetic general – fiind foarte utile în stările de oboseală cronică (au și efect de echilibrare a suprarenalelor) – și sunt utile pentru îmbunătățirea memoriei, atenției și abilității de concentrare.

În rezumat – coarnele au efecte dezinfectante, cicatrizante, echilibratoare, tonice, energetice generale – contribuind la echilibrul general al tractului digestive și corpului în general.
 
Toate fructele de pădure pe care le vom prezenta în această secțiune a site-ului au efect de echilibrare asupra sistemului endocrin – sistemului limfatic și imunității corpului.
 
Consumul de fructe de pădure este VITAL pentru menținerea stării de sănătate a omului modern.
 
Sursa text: www.centrulnatura.ro
 
Sursa foto: wikipedia.org
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrulnatura.ro Femeile puternice și echilibrate

07 Jul 2022 2050

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor

04 Jul 2022 2064

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor. Trăim într-o lume de energie

28 Jun 2022 1626

Centrulnatura.ro Puterea vindecătoare a apei

22 Jun 2022 1553

Centrulnatura.ro Informație, nu medicație

16 Jun 2022 1458

Centrul Natura Pili reprezintă o altă sursă importantă de grăsimi sănătoase și echilibrate

04 Jun 2022 1735

Centrulnatura.ro Vindecarea înseamnă dezvățare

31 May 2022 1925

Centrulnatura.ro Să redevenim noi înșine

19 May 2022 2013

Consumul de grăsimi și posibilitatea îndepărtării acestora

16 May 2022 2317

Centrulnatura.ro Problema de sănătate numărul 1 a prezentului

13 May 2022 2187

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor

11 May 2022 1834

Centrulnatura.ro Pofta de zahăr poate fi un mecanism necesar de apărare

10 May 2022 1966

Centrulnatura.ro Ce sunt atacurile de panică și cum le putem trata

07 May 2022 2777

Centrulnatura.ro Despre boală, mâncare gătită și medicamente

04 May 2022 2161

Centrulnatura.ro Mărturii despre dieta de detoxifiere

28 Apr 2022 2469