centrulnatura.ro Cum facem lapte din nucă de cocos. Iată pașii ce trebuiesc urmați


    
  • Multă vreme uleiul de cocos a fost blamat, fiind considerat nesănătos din cauza nivelului mare de grăsimi.
  • Abia recent s-a demonstrat contrariul.
  • Grăsimile din acest ulei sunt foarte bune pentru sănătatea nostră, prin prezența acidului lauric, pe care îl mai găsim doar în laptele de mamă. 
Cocotierul (Cocos nucifera) este o plantă care face parte din familia arecaceae (familia palmierilor). Este singura specie din genul cocos, și este un palmier mare, cu înălțimi de până la 30 metri, cu frunze penate, cu lungime de 4-6 m; frunzele bătrâne se desprind, lăsând trunchiul neted. Termenul nucă de cocos se referă la fructul cocotierului.
 
Din punct de vedere botanic nu este o nucă, fiind clasificată ca o sămânță (cea mai mare din lume), fie ca o drupă, alături de cireșe și prune.
 
Nuca de cocos este bogată în multe vitamine, nutrienţi şi carbohidraţi benefici organismului. Bogat în proteine, miezul alb al nucii de cocos conține vitamina B, zinc, fosfor și fier.
 
Multă vreme uleiul de cocos a fost blamat, fiind considerat nesănătos din cauza nivelului mare de grăsimi. Abia recent s-a demonstrat contrariul. Grăsimile din acest ulei sunt foarte bune pentru sănătatea nostră, prin prezența acidului lauric, pe care îl mai găsim doar în laptele de mamă. Este cel care face laptele de mama atât de bine digerabil, protejând organismul de infecții și sprijinind sistemul imunitar.
 
Lapte de nucă de cocos
 
De preferat sunt nucile cele mai mari şi grele, care au multă apă în interior. Dacă nucile sunt uşoare şi nu au deloc zeamă, atunci ele sunt prea vechi, sau stricate.
 
Inspectaţi bine cei 3 ochi ai nucii – să fie intacţi, fără gauri. Apoi cercetaţi cu grija coaja – ea nu trebuie să aibe crăpături, fisuri şi nici urme de mucegai. Dacă o nucă are chiar si cele mai mici fisuri atunci sigur în interior miezul e compromis.
 
În ciuda tuturor acestor măsuri de precauţie inainte de a cumpara o nucă este totuşi foarte posibil ca atunci cand ajungeţi acasă să observati că nuca nu e deloc bună la gust, că e fie stricată, fie mucegaită, fie are gust rau.


Dupa ce ati cumparat nuca, cel mai bine e s-o folositi in ziua respectiva sau a doua zi. Puteti s-o puneti in frigider ca sa nu se degradeze, insa cu cat sta mai mult cu atat exista posibilitatea mai mare ca nuca sa nu fie asa cum v-ati dorit. Oricum, n-o tineti la Soare sau la cald pentru ca atunci sigur se acreste.
 

Cum facem laptele din nucă de cocos
 
Miezul de nucă se mărunțește la blender. Se pun cam 750-900 ml apă curată, buna de băut, la încălzit.
 
Apa trebuie să fie fierbinte. Între timp pregătiți o sită mărișoară pe care așezați o bucata de tifon în start dublu. Tifonul trebuie să fie suficient de mare că să puteți după aceea stoarce cu ușurință nuca. Vă mai trebuie 3 castroane: unul în care stoarceți primul lapte, unul mai mare în care stoarceți al doilea lapte și unul tot mărișor în care puneți nuca stoarsă la final. Turnați o cană de apă fierbinte peste nuca mărunțită.
 
Blenduiți 1 minut apoi așezați nuca pe tifon (toată deodata sau împarțită în doua, după cum preferați). Presați-o puțin cu dosul unei linguri așa încât lichidul să înceapă să curgă în castron.
 
Apoi lăsați-0 2-3 minute să se răcorească, strângeți marginile tifonului și începeți să stoarceți cât mai bine, până nu mai iese nici un pic de lapte. Acesta este primul lapte sau lapte gros, cel mai gros și mai cremos, care conține cea mai mare parte din grăsimea nucii.
 
Puneți nuca stoarsă înapoi în blender/robot și turnați restul de apa fierbinte.
 
Mixați încă 1-2 minute, apoi procedați că mai sus, având grija să scurgeți nuca în alt castron, mai mărișor, fară să amestecați cu primul lapte. După ce ați stors bine de tot nuca, ați obținut al doilea lapte sau lapte subțire. Acesta este mai “lung” și conține mai multa apă și mai putină grăsime. Nuca rămasă o aruncați. Ea nu mai are nici o valoare și nici un gust.
 
Tifonul îl spălați cu apă caldă și săpun și-l puneți la uscat pentru o folosire viitoare.
 
Sursa text: www.centrulnatura.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrulnatura.ro Femeile puternice și echilibrate

07 Jul 2022 2049

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor

04 Jul 2022 2061

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor. Trăim într-o lume de energie

28 Jun 2022 1622

Centrulnatura.ro Puterea vindecătoare a apei

22 Jun 2022 1548

Centrulnatura.ro Informație, nu medicație

16 Jun 2022 1456

Centrul Natura Pili reprezintă o altă sursă importantă de grăsimi sănătoase și echilibrate

04 Jun 2022 1730

Centrulnatura.ro Vindecarea înseamnă dezvățare

31 May 2022 1919

Centrulnatura.ro Să redevenim noi înșine

19 May 2022 2011

Consumul de grăsimi și posibilitatea îndepărtării acestora

16 May 2022 2314

Centrulnatura.ro Problema de sănătate numărul 1 a prezentului

13 May 2022 2185

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor

11 May 2022 1830

Centrulnatura.ro Pofta de zahăr poate fi un mecanism necesar de apărare

10 May 2022 1961

Centrulnatura.ro Ce sunt atacurile de panică și cum le putem trata

07 May 2022 2769

Centrulnatura.ro Despre boală, mâncare gătită și medicamente

04 May 2022 2158

Centrulnatura.ro Mărturii despre dieta de detoxifiere

28 Apr 2022 2465