BZI.ro 12 legume si fructe care trebuie consumate cu tot cu coaja



Ganditi-va la antioxidanti ca la niste agenti care fac curatenie in corpul vostru, care utilizeaza toate resursele pentru a contracara efectele nocive ale alimentatiei proaste, ale poluarii, stresului, etc.

In plus, cojile de legume si fructe contin multe fibre, esentiale pentru tranzit, digestie, si protectia in fata cancerului de colon. Iata cateva legume si fructe care ar trebui consumate cu tot cu coaja:

Banana
Coaja de banana contine vitaminele B6 si B12, magneziu si potasiu, dar si mai multe fibre decat fructul propriu-zis. Un alt beneficiu al cojilor de banane este ca ele contin triptofan, care poate creste nivelul de serotonina - despre care stim ca are impact asupra starii de spirit. Un nivel bun de serotonina in sange poate ajuta la reducerea riscului de depresie.

Daca esti curajos, poti manca din prima banana cu tot cu coaja. Daca nu, fierbe coaja timp de cateva minute si mixeaz-o intr-un smoothie cu alte fructe.

Rosii
Ceea ce face coja de rosie atat de sanatoasa este licopenul, cel care da culoarea specifica. Este un antioxidant care se formeaza mai ales in rosiile gatite, fierte. Licopenul previne bolile de inima, imbatranirea prematura, cancerul si cataracta.

Morcovi
Daca pana acum te-ai obisnuit sa razi morcovii, ar fi bine sa renunti la acest obicei. Cea mai mare concentratie de fitonutrienti se gasesc in coaja si in stratul imediat de sub coaja. Este suficient sa clatiti doar morcovul foarte bine, inainte de a-l manca.


Ceapa
Foitele acelea ca de hartie pe care le aruncam la gunoi contin mai multi antioxidanti decat ceapa in sine. Sunt foarte bogate in quercetina, care poate reduce tensiunea arteriala si previne depunerea colesterolului pe artere.


Fierbeti cojile de ceapa in supe, tocane, iar inainte de servire le aruncati.

Portocale
Coaja portocalei contine de patru ori mai multe fibre decat fructul, dar si flavonoide care au proprietati antiinflamatorii, anticancer si antidiabetic. Un studiu din 2004 pe animale sugereaza ca aceste substante nutritive pot reduce colesterolul rau chiar mai bine decat unele medicamente.

Cartofi
Coaja cartofilor contine mai mult fier, calciu, potasiu, magneziu, vitamina B6 si vitamina C decar miezul. De exemplu, 100 g de coaja de cartofi contine de 7 ori mai mult calciu si 17 ori mai mult fier decat aceeasi cantitate de miez.

Articolul integral îl puteți citi pe BZI.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Insolvențe Constanța! Dosarul Adivin 95 SRL, „supermarketul familiei tale“, amânat pentru luna octombrie 2023

11 Sep 2023 1187

Voluntarii de la Asociația „Suflete Deschise” au urmat îndemnul Domnului Hristos în pragul sărbătorii Sf. Maria

14 Aug 2023 1147

Incendiu la Târgul de Legume Fructe de pe varianta Constanța-Ovidiu. Ce s-a întâmplat

30 Jan 2023 1617

Penitenciarul Poarta Albă cumpără alimente! Iată de la cine (DOCUMENT)

28 Dec 2022 1828

Penitenciarul Poarta Albă cumpără carne de pasăre și macrou de la două companii

27 Oct 2022 1304

Cetățeni sirieni, depistați ascunși într-o autoutilitară pentru transport legume și fructe. Șoferul, reținut

19 Sep 2022 1195

Aprovizionare de toamnă la Baza Logistică Navală. Două companii, partenere ale Penitenciarului Tulcea, și-au adjudecat furnizarea legumelor și fructelor (DOCUMENT)

16 Aug 2022 1251

Universitatea Ovidius cumpără alimente pentru cantină. Mai multe loturi au rămas neatribuite (DOCUMENT)

22 Jun 2022 1268

Cojile de fructe și legume - multiple beneficii și întrebuințări ingenioase

09 Jun 2022 1551

Potolește-ți rapid pofta de grătar delicios și sănătos cu noul grill electric Weber

01 Apr 2022 1379

„Supermarketul familiei tale“, în insolvență Cum a ajuns Adivin 95 SRL de la 250 de angajați, în 2014, la doar zece, în 2020 (DOCUMENT)

22 Mar 2022 17703

Cum poți afla dacă ceva este benefic pentru tine

21 Mar 2022 2034

Nutriția echilibrată, calea spre frumusețe și sănătate

18 Mar 2022 2117

Astrocafe Cum alegem cele mai bune suplimente alimentare cu vitamine și minerale

04 Mar 2022 2415

Cojile de fructe și legume- multiple beneficii și întrebuințări ingenioase

28 Feb 2022 2777