CentrulNatura.ro Ceaiul din frunze uscate de gutui este adjuvant în caz de insuficiență cardiacă și în bolile de ficat

 
 
  • Gutuile au un conținut ridicat de pectine, care le conferă un grad mare de gelificare
 
 
Gutuiul (Cydonia oblonga), unicul membru din genul Cydonia, este un arbore de mărime medie, originar din regiunea Caucazului, în sud-vestul cald al Asiei. Este un arbore fructifer înrudit cu mărul și părul. Este cunoscut din antichitate, fructele sale fiind folosite în gastronomie sau în medicina populară, alături de semințe și frunze.
 
Există patru specii înrudite cu Cydonia, clasificate în alte genuri. Aceste specii sunt gutuiul chinezesc (Pseudocydonia sinensis), originar din China, și trei gutui ornamentali, originari din Asia, care au fost incluși în genul Chaenomeles.
 
În stare naturală, gutuiul atinge înălțimi medii de 3-4,5 m (cu extreme între 1,5–6 m) și are un aspect robust și rustic de tufă cu mai multe tulpini, ce pornesc de la baza coletului.
 
Coaja tulpinilor este sensibilă și poate fi afectată chiar și de lovituri superficiale. Rădăcinile nu se dezvoltă mult în adâncime, fiind dispuse în stratul superficial al solului.
 
Coroana este deasă și are formă neregulată. Frunzele sunt simple, cu marginea netedă, lat-ovalate, cu o lungime de 6–11 cm și suprafață tomentoasă (acoperită de peri moi, catifelați, de culoare albă). Mugurii sunt de asemenea tomentoși.
 
Înflorirea se produce târziu, după apariția frunzelor, în perioada aprilie-mai, florile nefiind astfel expuse înghețurilor timpurii de primăvară. Sunt flori mari, solitare, albe sau roz, cu cinci petale.
 
Fructul său, numit gutuie, este o bacă falsă, acoperită de un puf gutui2cafeniu. Gutuile coapte au culoare galbenă. Ating dimensiuni de 7–12 cm lungime și 6–9 cm lățime. Sunt tari și aromatice, cu pulpa astringentă. Își mențin consistența fermă, aroma și aciditatea, chiar și după fierbere.

 
Au un conținut ridicat de pectine, care le conferă un grad mare de gelificare. Se păstrează bine timp îndelungat. Conținutul ei nutritiv este mic, având totuși vitamine și minerale: potasiu și vitamina C.
 

Conține importante cantități de fibră, are proprietăți dezinfectante și favorizează eliminarea acidului uric. Ceaiul din frunze uscate este adjuvant în caz de insuficiență cardiacă și în bolile de ficat.
 
Articol și foto preluate de pe centrulnatural.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrulnatura.ro Femeile puternice și echilibrate

07 Jul 2022 2049

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor

04 Jul 2022 2064

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor. Trăim într-o lume de energie

28 Jun 2022 1624

Centrulnatura.ro Puterea vindecătoare a apei

22 Jun 2022 1552

Centrulnatura.ro Informație, nu medicație

16 Jun 2022 1458

Centrul Natura Pili reprezintă o altă sursă importantă de grăsimi sănătoase și echilibrate

04 Jun 2022 1731

Centrulnatura.ro Vindecarea înseamnă dezvățare

31 May 2022 1924

Centrulnatura.ro Să redevenim noi înșine

19 May 2022 2011

Consumul de grăsimi și posibilitatea îndepărtării acestora

16 May 2022 2316

Centrulnatura.ro Problema de sănătate numărul 1 a prezentului

13 May 2022 2187

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor

11 May 2022 1834

Centrulnatura.ro Pofta de zahăr poate fi un mecanism necesar de apărare

10 May 2022 1965

Centrulnatura.ro Ce sunt atacurile de panică și cum le putem trata

07 May 2022 2776

Centrulnatura.ro Despre boală, mâncare gătită și medicamente

04 May 2022 2161

Centrulnatura.ro Mărturii despre dieta de detoxifiere

28 Apr 2022 2469