Proiect de ordin la Ministerul Sănătății Norme de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare și unitățile de tatuaj, piercing și implantare dermală

foto: Pexels
  • Siguranța tratamentelor cosmetice depinde de diverși factori, dintre care cei mai importanți includ un nivel ridicat de sterilizate a echipamentelor și instrumentelor
  • Proiectul de ordin se află în transparență decizională la Ministerul Sănătății
  • În saloanele de înfrumusețare, conform ordinului se dorește respectarea unui perimetru de 3 metri pătrați pentru fiecare post de lucru
 
La Ministerul Sănătății a fost depus în procedură de transparență decizională proiectul de Ordin privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare și unitățile de tatuaj, piercing și implantare dermală.
 
Prin prezentul proiect de ordin se urmărește modificarea textului legislativ al Ordinului nr. 1136/2007, în vederea stabilirii cadrului legal privind normele și procedurile pentru curățare, dezinfecție și sterilizarea aparaturii și instrumentarului cosmetic saloanele de înfrumuseţare și unitățile de tatuaj, piercing și implantare dermală, fără a se mai face trimitere la Ordinul ministrului sănătății nr. 961/2016, un act normativ emis pentru efectuarea de proceduri la nivelul unităților sanitare publice și private, care, ulterior a fost înlocuit de prevederile Ordinului nr. 1761/2021 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare publice şi private, evaluarea eficacităţii procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie efectuate în cadrul acestora, procedurile recomandate pentru dezinfecţia mâinilor în funcţie de nivelul de risc, precum şi metodele de evaluare a derulării procesului de sterilizare şi controlul eficienţei acestuia.
 
În prezent, saloanelor de înfrumusețare le sunt aplicate dispozițiile Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare publice şi private, tehnicii de lucru şi interpretare pentru testele de evaluare a eficienţei procedurii de curăţenie şi dezinfecţie, procedurilor recomandate pentru dezinfecţia mâinilor, în funcţie de nivelul de risc, metodelor de aplicare a dezinfectantelor chimice în funcţie de suportul care urmează să fie tratat şi a metodelor de evaluare a derulării şi eficienţei procesului de sterilizare, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 961/2016.
 
Siguranța tratamentelor cosmetice depinde de diverși factori, dintre care cei mai importanți includ un nivel ridicat de sterilizate a echipamentelor și instrumentelor. Prezentul proiect de ordin include proceduri de curățare, dezinfectare și sterilizare specifice saloanelor de înfrumusețare și unităților de tatuaj, piercing și implantare dermală.
 
De asemenea, se urmărește modificarea textului legislativ în ceea ce privește substanțele prezente în cernelurile pentru tatuaje sau în machiajul permanent, precum și cu noile prevederi privind produsele cosmetice.
 
În saloanele de înfrumusețare, conform ordinului se dorește respectarea unui perimetru de 3 metri pătrați pentru fiecare post de lucru și este necesară o zonă clar delimitată de dezinfectare a instrumentarului/ echipamentelor, precum și un vestiar pentru personal, un bazin spa pentru picioare racordat la apă curentă rece și caldă.
 
În saloanele de tatuaje, sunt menționate câteva prevederi în ceea ce prevede substanțele prezente în cerneala folosită pentru tatuaje. „Pigmenţii utilizaţi în procedura de tatuare artistică şi tatuare cosmetică permanenţi şi temporari respectă rubrica 75 din Anexa XVII “Restricţiile privind producerea, introducerea pe piaţă și utilizarea anumitor substanţe, amestecuri și articole periculoase” de la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006”, prevede, printre altele, proiectul.
 
Documentul poate fi consultat în secțiunea „DOCUMENTE”.

 
 
PRECIZĂRI:


 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Dorian Popa, cadou pentru fani. În ce zonă a corpului a ales să-și facă un tatuaj (video)

 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.