Sănătate Calităţile terapeutice ale cicoarei

Cicoarea este o plantă medicinală, meliferă, de la care se folosesc rădăcinile pentru a obţine surogatul de cafea şi frunzele, ce se consumă primăvara ca atare sau în salate. Tulpina acestei plante conţine cicorină, inulină, arginină, colină, acid cicoric, fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu. Întreagă plantă mai conţine vitaminele A, B, C, E şi K. Cicoare are numeroase proprietăţi, printre care se numără cele colagoge, antianemice, remineralizante, vermifuge, laxative, hipoglicemiante, antispastice, stomahice, diuretice, coleretice, antidiabetice, hepatoprotectoare, antiseptice şi expectorante.
 
Datorită proprietăţilor enumerate, cicoarea elimină substanţele toxice din organism, combate reumatismul degenerativ, guta şi artrita, stimulează activitatea cerebrală, favorizând astfel oncentrarea mentală. De asemenea, este eficientă împotriva stărilor de nervozitate, isterie, somnolenţă şi astenie. Infuzia de cicoare este recomandată pentru afecţiuni ale ficatului, dureri de stomac şi de cap. Din infuzia preparată dintr-o linguriţă de plantă mărunţită şi o cană cu apă se beau două, trei căni pe zi, timp de trei săptămâni.
 
Cafeaua de cicoare combate oboseala şi ajută la concentrare, nu afectează somnul, deoarece nu conţine cofeină. Tot ea calmează durerile abdominale, stimulează digestia şi ajută la detoxifierea organismului, fiind recomandată persoanelor care doresc să slăbească. Extern, infuzia de cicoare poate fi folosită pentru vindecarea mai rapidă a rănilor şi a tăieturilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

lauraadamache.ro Salata de primavara cu ton

30 Apr 2018 2195

Sănătate Planta care creşte rezistenţa organismului contra răcelilor şi infecţiilor

05 Feb 2016 1700

Sănătate Preparatele naturiste din cicoare au efecte uimitoare pentru organism

13 Aug 2015 2140

Sănătate Cicoarea, un înlocuitor sănătos al cafelei

18 Jun 2015 2197

Beneficiile aduse organismului de cicoare

08 Dec 2014 3649

Ceaiul de cicoare – multiple beneficii pentru sănătate

03 Sep 2014 3971

Lumea poeziilor Magda Isanos – Nu ştiu cum s-a făcut

17 Jul 2014 2445

Cicoarea, o plantă ce combate oboseala şi îmbunătăţeşte memoria

26 Jun 2014 3247