Sănătate Socul negru, o plantă cu multiple întrebuinţări

Socul negru este una dintre plantele cu o lungă întrebuinţare. Boabele de soc negru conţin pigmenţi organici, tanini, aminoacizi, carotenoizi, flavonoizi, zahăr, rutină, acid viburnic, vitaminele A şi B, precum şi o cantitate importantă de vitamina C. Datorită conţinutului în bioflavonoide, socul negru distruge viruşii care provoacă răceală sau gripă. De asemenea, flavonoizii au o acţiune antioxidantă foarte puternică şi protejează celulele împotriva deteriorării. Socul negru are proprietăţi imunostimulatoare, detoxifiante, sudorifice, antipiretice, antialgice, antitusive, expectorante, emoliente, decongestive, diuretice, laxative, antiseptice şi antiinflamatorii.
 
În medicina populară, socul era utilizat împotriva tusei, inflamaţiilor gâtului, amigdalelor şi, de asemenea, ca stimulator al digestiei. Socul negru este folosit, totodată, pentru a întări sistemul imunitar, pentru a scădea colesterolul şi a îmbunătăţi vederea.
 
Extractul din fructe de soc negru este recomandat în stări de oboseală cronică şi stres, imunitate deficitară, răceală şi gripă, guturai, febră, rinite inflamatorii, faringită, amigdalită, sinuzită, astm bronşic, artrită, artroză, nefrită, cistită, litiază urinară, colica renală, cure de slăbire şi acne. Fructele de soc stimulează puternic producerea de către organism a citokinelor, substanţe de natură proteică indispensabile pentru comunicarea dintre sistemul nervos, sistemul endocrin şi sistemul imun.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.