Spitalul Judeţean Constanţa are nevoie de un soft care să ajute bolnavii de epilepsie sau pe cei cu tulburări de somn

Un soft de 7.000 de euro în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă  Constanţa (SCJU) ar fi capital pentru mii de pacienţi care suferă de boli neurologice sau au probele cu respiraţia. Este vorba de softul de polisomnografie, care lipseşte la Spitalul Judeţean Constanţa. De fapt, el lipseşte din Constanţa, iar pacienţii care suferă de epilepsie, apnee sau au tulburări de somn sunt nevoiţi să meargă la Bucureşti pentru investigaţiile respective.
Foarte important este că, în cadrul SCJU, aceste investigaţii ar putea fi făcute gratuit, costurile la privat fiind foarte ridicate.
„Ar avea nevoie cei cu apnee. Nu ştiu numărul pacienţilor care ar avea nevoie, dar ce pot spune cu certitudine este că, deocamdată, pacienţii care au nevoie de aşa ceva se duc la Bucureşti. Costul soft-ului ajunge la vreo 7.000 de euro şi nu ar fi un efort financiar foarte mare pentru vreun sponsor. Pentru noi ar fi capital, pentru toţi pacienţii cu boli neurologice sau cu pneumologie. Investigaţia este foarte scumpă, dar avem posibilitatea să o facem cu un contract cu Casa de Asigurări. Asta e şi ideea, să fie gratuit”, a precizat dr. Nurla Ghiurselin, şef secţie explorări funcţionale.
Polisomnografia reprezintă o investigaţie paraclinică ce se utilizează în vederea depistării tulburărilor de somn. Această investigaţie cuantifică multiple aspecte electrofiziologice, cum ar fi activitatea electrică a creierului, nivelul oxigenului din sânge, ritmul cardiac şi respirator, precum şi mişcările involuntare a globilor oculari şi membrelor inferioare, apărute în timpul somnului. De regulă, polisomnografia se efectuează într-un centru medical de specialitate.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.