Ştiaţi că...? George Enescu, compozitorul care a redat mândria de a fi român...

Unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai secolului XX, George Enescu, s-a stins din viaţă pe 4 mai 1955, la Paris, unde a susţinut conferinţe şi concerte, a ţinut lecţii de vioară şi de compoziţie.
 
George Enescu, fiul lui Costache şi al Mariei Enescu, a fost singurul dintre cei şapte fraţi ai săi care a supravieţuit: doi dintre aceştia s-au stins din viaţă la o vârstă fragedă, ceilalţi fiind seceraţi de molimă, cu trei ani înainte de naşterea compozitorului român.
 
George Enescu a primit îndrumări muzicale de la părinţii săi şi de la un vestit lăutar, Niculae Chioru. Încă de la vârsta de cinci ani, micul Jurjac, aşa cum îi spunea familia, visa să devină compozitor. Potrivit Wikipedia, între anii 1888 şi 1894, a studiat la Conservatorul din Viena, apoi la cel din Paris.
 
În calitate de compozitor, a debutat în februarie 1898, în cadrul Concertelor „Colonne” din Paris, cu suita simfonică „Poema Română”. Admirat de Regina Elisabeta a României, George Enescu era invitat să execute piese pentru vioară la Castelul Peleş din Sinaia.
 
Compoziţiile cele mai cunoscute datează din primii ani ai secolului XX, printre acestea numărându-se cele două „Rapsodii Române”, Suita nr.1 pentru orchestră. A susţinut turnee pe scene europene şi a dirijat „Simfonia a IX-a” de Beethoven, pentru prima dată în audiţie integrală în România.

„Oedip”, una dintre creaţiile muzicale importante

Între anii 1921 - 1931, George Enescu a lucrat la opera „Oedip”, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, chiar în mijlocul pădurii. Premiera mondială a operei a avut loc la Opera din Paris, pe 13 martie 1936. Premiera românească a avut loc la București, pe 22 septembrie 1958, cu ocazia primei ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”.
 
De-a lungul anilor, au mai existat și alte montări, așa cum au fost cele de la Opera Română din Cluj, în regia lui Rareș C. Trifan, și la Opera Națională Română din Iași, în regia lui Eduard Sveatchevici.

Compozitorul a părăsit definitiv România

În toamna anului 1946, George Enescu şi soţia sa, Maria, ajutaţi de violonistul Yehudi Menuhin, părăseau definitiv România. În urma unei discuţii cu Yehudi Menuhin, elevul său, cu care a legat o prietenie profundă ce a durat până la moartea compozitorului român, cei doi au decis să emigreze. Plecarea din ţară a fost pregătită în detaliu şi ţinută secret. Enescu şi soţia sa au ajuns în Statele Unite. Deoarece nu au reuşit să se adapteze, s-au dus la Paris, unde au şi rămas.
 
Sursa foto: Adevărul

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.