Ştiaţi că...? Lucia Sturdza Bulandra, actriţa cu sânge albastru...

Una dintre actriţele de teatru renumite din România s-a născut pe 25 august, într-o familie de fanarioţi. Este vorba de Lucia Sturdza Bulandra, doamna teatrului românesc interbelic, actriţa cu sânge albastru.
 
Urmaşa domnitorului Sturdza şi absolventă a Facultăţii de Litere şi Filologie, Lucia Sturza Bulandra a acceptat şansa de a lucra la Teatrul Naţional, unde a debutat în spectacolul "Primul Bal".
 
În seara debutului, a primit o telegramă de la bunica ei, prin care aceasta îi interzicea să poarte pe scenă numele marii familii din care făcea parte, însă nu i-a ascultat porunca. Mai mult de atât, dorind să aibă o pregătire adecvată, a urmat cursurile Conservatorului Aristizzei Romanescu, unde a studiat tot ceea ce avea legătură cu arta dramatică şi a urmărit jocul marilor actori români şi străini.
 
În 1911, a avut loc premiera filmului "Amor Fatal", unde a jucat alături de Tony Bulandra, care, după câteva luni, a devenit soţul ei. În 1914, a înfiinţat, împreună cu acesta, Teatrul "Regina Maria". Ca actriţă, juca seară de seară, regiza spectacole şi studia piese. În paralel, a fost şi profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, unde, timp de 30 de ani, a format generaţii întregi de actori.
 
Perioada de după război a fost dificilă pentru actriţă, care a rămas fără compania de teatru, dar şi fără soţ. Lucia Sturdza Bulandra s-a stins din viaţă la vârsta de 88 de ani, după ce a căzut pe o scară.
 
Sursa foto: ziare.com

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaDigitală Portretul Luciei Sturdza-Bulandra - „Să fie vreo regină detronată din Anglia, exilată în România ca să-şi aline spleenul“

19 Apr 2022 3557

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Cik Damadian, un artist plurivalent

16 Mar 2020 3038

#citeșteDobrogea Amza Pellea, despre „puterea specifică a teatrului“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

08 Jan 2019 2266

Spectacolul „O scrisoare pierdută”, proiectat la Oha Beach

22 Jul 2015 2837

Ştiaţi că...? Tony Bulandra, o personalitate a scenei româneşti...

13 Mar 2015 3718

Urmaşa domnitorului Sturdza, actriţa Lucia Sturdza Bulandra...

19 Sep 2014 2899

Ştiaţi că...? Doamna teatrului românesc interbelic...

25 Aug 2014 4558