Ştiaţi că...? Pe 18 martie, Traian Vuia a dat viaţă celui mai îndrăzneţ vis al omenirii

Ziua de 18 martie 1906 este amintită ca primul succes aviatic al lui Traian Vuia. În acea zi, Vuia, al cărui drum către succes a fost pavat cu numeroase piedici, a realizat primul zbor autopropulsat din lume cu un aparat mai greu decât aerul, la Montesson, lângă Paris. Înainte să plece în capitala Franţei, i-a spus mamei sale: "Mă duc departe, la Paris, dar lasă, mamă, să nu-ţi pară rău; că am să viu de acolo în zbor sau n-am să mai vin niciodată acasă."
 
Avionul cu care Vuia a scris istorie era construit dintr-un cadru de ţevi de oţel, cu aripi de pânză, bombate, oferindu-i acestuia un aspect de liliac. Aparatul de zbor al lui Traian Vuia a pornit de pe loc cu ajutorul propriului său motor, a rulat în jur de 50 de metri, apoi s-a desprins de la sol şi a zburat 12 metri, la o înălţime de un metru, potrivit enciclopediaromaniei.ro.
 
Vuia a continuat să îşi perfecţioneze avioanele, primul motor utilizat fiind înlocuit cu altul, de 24 cai-putere, astfel că aparatul Vuia nr. 1 a devenit Vuia nr. 1 bis, apoi Vuia nr. 2. În colaborare cu Marcel Yvonneau, a realizat două elicoptere care aveau mai multe rotoare de sustentaţie, cu axe separate. Pe lângă acestea, Vuia a construit torpila aeriană, în 1917, în colaborare cu Victor Tatin, şi generatoarele de aburi de joasă şi înaltă presiune.
 
În 1946, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Patru ani mai târziu, s-a stins din viaţă, fiind înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti. Aeroportul Internaţional din Timişoara îi poartă numele.
 
Sursa foto: metropotam.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.