Ştiaţi că...? Autorul „Legendelor Olimpului“...

Pe 6 noiembrie 1914, la Craiova, într-o familie de muncitori, s-a născut prozatorul român Alexandru Mitru, autor de literatură pentru copii şi tineret, cunoscut mai ales datorită „Legendelor Olimpului“.

Şcoala primară şi liceul le-a urmat în oraşul natal, reprezentând o perioadă plăcută pentru autor: „Adesea mă visez elev, străbătând curtea interioară, culoarele“. Licenţiat al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, Alexandru Mitru a lucrat ca profesor de limba română în capitală, la Liceul „Gheorghe Lazăr“, unde a condus, aproape două decenii, cenaclul „Luceafărul“. Debutează cu nuvela „Păpuşa“, în anul 1932, iar de-a lungul anilor, colaborează la publicaţiile „Ramuri“, „ Lumea copiilor“, „Gazeta literară“. S-a inspirat pentru operele sale din lumea elevilor („Albumul de geografie“ - 1951, „Flori pentru Mihaela“ - 1964) şi a adolescenţilor („Dansez cu tine“ - 1981). Popularitatea a venit odată cu publicarea „Legendelor Olimpului“, o lucrare din două părţi, „Zeii“ şi „Eroii“, în care sunt povestite faptele legendare ale unor personaje din mitologia greacă. Cea de-a doua lucrare importantă este „Din Marile Legende ale Lumii“, care conţine mituri ale omenirii. Printre alte scrieri se numără şi „Poveşti despre Păcală şi Tândală“, unde este evidenţiată viaţa ţăranului român.

În 1976, scriitorul primeşte „Placheta Premiului European pentru întreaga operă şi merite deosebite în literatura pentru copii şi tineret“. Alexandru Mitru s-a stins din viaţă în anul 1989, în capitală.
 
Sursa foto: Wikipedia
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.