Ştiaţi că...? Ioan Paul al II-lea, un Papă al recordurilor...



Pe 16 octombrie 1978, la ora 18.18 (ora Italiei), mulţimea strânsă în Piaţa San Pietro a izbucnit în urale în momentul în care cardinalul Pericle Felici a apărut în balconul central al Bazilicii San Pietro şi a rostit tradiţionalele cuvinte: „Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam!“

Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, a fost numit cel de-al 264-lea Papă, fiind primul ales din afara graniţelor Italiei după 455 de ani. În acel moment, avea 58 de ani şi era cel mai tânăr Papă după Pius al IX-lea, ales la vârsta de 54 de ani. Pe 16 octombrie 1978, Ioan Paul al II-lea, într-un discurs memorabil, s-a adresat celor prezenţi în limba italiană: „Şi iată, mă prezint în faţa tuturor, ca să mărturisesc credinţa noastră comună, speranţa noastră, încrederea noastră în Maica lui Cristos şi în Biserică, şi ca să începem din nou drumul istoriei şi al Bisericii, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu ajutorul oamenilor.“

Copilărie şi pregătire

Ioan Paul al II-lea s-a născut în anul 1920, în Polonia, într-o familie modestă. În 1929, cu o lună înainte de a împlini nouă ani, îşi pierde mama, iar după patru ani, şi fratele, Edmund. A studiat literatura şi filosofia, remarcându-se prin „darul limbilor“. Ioan Paul al II-lea a învăţat 12 limbi străine. A efectuat stagiul de pregătire militară obligatorie în Legiunea Academică, dar a refuzat să tragă cu arma.
După ce a absolvit un seminar în Cracovia, a fost hirotonit la 1 noiembrie 1946 de Cardinalul Adam Sapieha şi trimis apoi la Ateneul Pontifical Internaţional Angelicum. În anul 1948, a obţinut doctoratul în filosofie, cu teza „Doctrina Credinţei la Sf. Ioan al Crucii“.

Recorduri Papa Ioan Paul al II-lea

Iubit de tineri, adulţi şi vârstnici, Papa Ioan Paul al II-lea a doborât cele mai multe recorduri din istoria Bisericii. Contrar normelor stricte ale Vaticanului, în memoria predecesorului său, Papa Ioan Paul I, a ales un nume dublu. A fost primul Papă care a cerut iertare în numele Bisericii pentru toate greşelile comise împotriva celorlalte confesiuni şi religii, etnii şi naţiuni în decursul istoriei, iar pe 6 octombrie 1979, a devenit primul pontif care vizita Casa Albă, unde a fost întâmpinat cu căldură de preşedintele în funcţiune al SUA, Jimmy Carter.
A părăsit Vaticanul pentru călătorii oficiale de peste 1.500 de ori şi a parcurs peste 1 milion de kilometri. Papa Ioan Paul al II-lea a creat Ziua Mondială a Tineretului, pe care a celebrat-o de nouă ori, în Europa, America de Sud, America de Nord şi Asia. A redactat scrisori enciclice, scrisori apostolice, exortaţii apostolice, discursuri şi cărţi, însumând peste 1 milion de pagini, echivalentul unei biblioteci cu 200 de volume a 500 de pagini fiecare. În anul 1979, pe 2 iunie, a vizitat Polonia, ţara sa natală. Ziua este cunoscută în istorie ca prima vizită a unui Papă într-o ţară comunistă.
Ioan Paul al II-lea a fost papă al Bisericii Catolice şi episcop al Romei, din 16 octombrie 1978 până la moartea sa, în anul 2005.

Sursa foto:  www.cbsnews.com


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.