Ştiaţi că...? Maestrul Ernest Maftei, unul dintre monştrii sacri ai filmului românesc...



Actorul Ernest Maftei sauBădia, cum îi plăcea să i se spună,unul dintre monştrii sacri ai filmului românesc, s-a născut la data de 6 martie 1920.
 

„Pentru mine, singura zi specială de naştere este 6 martie 1920. După spusele părinţilor mei, ziua aceea începuse caldă şi luminoasă, drept pentru care tata a pornit la câmp să are, dar după-amiază, vremea, cu capriciile ei, a adus o ninsoare extraordinară, obligându-l să se întoarcă acasă. Odată ajuns, bucuria i-a fost imensă. Se născuse Ernest Maftei, adică eu”, spunea Bădia atunci când povestea despre venirea sa pe lume.

 
Viitorul actor a terminat Şcoala Normală din Bacău, dar şi-a continuat studiile la Academia de Muzică şi Artă Dramatică din Iaşi, unde a făcut patru ani de vioară. Tatăl său n-a fost deloc încântat când a auzit că se face actor şi l-a întrebat: „O să ajungi la circ?”.
 
Ernest Maftei a debutat, în 1953, în filmul "Nepoţii gornistului", dedicându-şi viaţa micului ecran. Cariera sa artistică include peste 70 de pelicule, printre acestea numărându-se "Iarba verde de acasă" (1977), "Vlad Ţepeş" (1979), "Dumbrava minunată" (1980), "Tusea şi junghiul" (1991), "Păcală se întoarce" (2006). Alături de Colea Răutu şi de alţi actori, Ernest Maftei a înfiinţat Uniunea Cineaştilor din România.
 
Marele actor a murit la vârsta de 86 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul.
 
Sursa foto: Cinemagia

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ştiaţi că...? Se împlinesc nouă ani de la moartea maestrului Ernest Maftei sau Bădia

19 Oct 2015 3286

Ştiaţi că...? Unul dintre monştrii sacri ai filmului românesc...

06 Mar 2015 1892

Ştiaţi că...? Actorul român Ernest Maftei...

19 Oct 2014 3452