Ştiaţi că.? Procesul lui Galileo Galilei, în faţa Inchiziţiei...

Numit de către Albert Einstein "părintele" ştiinţei moderne, Galileo Galilei - fizician, matematician, astronom şi filosof italian - a fost adus la Roma, pe 13 februarie 1633, pentru a fi judecat de către Inchiziţie, după ce omul de ştiinţă a afirmat că Pământul se învârte în jurul Soarelui.

După ce lucrarea "Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo", publicată în 1632, la Florenţa, a ajuns în mâinile Papei, aceasta a fost interzisă, fiind intentat un proces împotriva savantului.

În faţa Inchiziţiei, Galileo avea să mărturisească că a exagerat argumentele sale în favoarea teoriei lui Copernic, recunoscând lucrarea, în cele din urmă, drept erezie. Cartea sa a fost trecută în "Indexul cărţilor interzise", unde a rămas până în 1835. Galileo a fost condamnat la închisoare pe viaţă, însă sentinţa a fost modificată în arest la domiciliu.

La 350 de ani de la moartea sa, în 1992, Vaticanul a recunoscut formal valoarea ştiinţifică a lui Galileo Galilei, absolvindu-l de acuzaţia de erezie.

Despre Galileo Galilei

Galileo Galilei s-a născut lângă Pisa, pe 15 februarie 1564. Datorită dorinţei tatălui său, a studiat Medicina, pentru o scurtă perioadă, la Universitatea din Pisa.

Remarcabil în tot ceea ce a făcut, Galileo a studiat şi căderea corpurilor. În acest sens, a publicat lucrarea "De Motu" ("Despre mişcare"). În 1610, a descoperit patru sateliţi ai lui Jupiter, cărora le dă numele de "Astri Medicei", în onoarea lui Cosimo de Medici. În acelaşi an, observă inelele planetei Saturn.
Galileo Galilei s-a stins din viaţă pe 8 ianuarie 1642.

"Orice adevăr este uşor de înţeles odată ce a fost descoperit. Important este să-l descoperi", este unul dintre citatele celebre ale lui Galileo Galilei.

Sursa foto: Wikipedia.org

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.