Ştiaţi că...? Se împlinesc doi ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu

În urmă cu doi ani, cultura românească a mai pierdut un mare talent. Regizorul Sergiu Nicolaescu, care şi-a legat viaţa de domeniul filmului, s-a stins din viaţă pe 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani, la Spitalul Elias din Bucureşti. Decesul s-a produs în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat.

Originar din Târgu Jiu, Sergiu Nicolaescu - regizor, actor de film, scenarist şi producător de film – a devenit cunoscut datorită unor producţii istorice, precum „Dacii” (1966) şi „Mihai Viteazul” (1970).
Sergiu Nicolaescu s-a mutat de la Târgu Jiu la Timişoara, împreună cu familia, când avea cinci ani. A absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşti şi, potrivit Wikipedia, după absolvire, a lucrat la Buftea, apoi în cadrul Studioului cinematografic „Alexandru Sahia”.
 
Primul film regizat de Sergiu Nicolaescu a fost „Scoicile nu au vorbit niciodată" (1962). Cinci ani mai târziu, în Franţa, a avut loc premiera filmului „Dacii". Pe Champs-Elysees, putea fi văzut un afiş al filmului, pe care scria: „Un film du Serge Nicolaesco". „Din acest moment începea cariera mea internaţională", declara Sergiu Nicolaescu mai târziu.

Filmografia lui cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt: „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte", „Cu mâinile curate", „Ultima noapte de dragoste", „Nea Mărin miliardar", „Ciuleandra", „Triunghiul morţii", „Orient Express".

Sursa foto: www.ziarulmetropolis.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.