Știați că...? Se împlinesc patru ani de la moartea proiectantului de arme, Mihail Kalașnikov

General-locotenent Mihail Timofeevici Kalașnikov s-a născut pe 10 noiembrie 1919, în Kuria, Gubernia Altai. Potrivit wikipedia.ro, a fost un proiectant de arme de foc, cel mai cunoscut pentru crearea armelor de asalt AK-47, AKM și AK-74.

A avut ideea creării unei mici puști de asalt, fiabilă și rapidă, pe care i-a prezentat-o mareșalului de artilerie Nikolai Voronov. Acesta l-a sprijinit și l-a sfătuit să-și perfecționeze pușca-mitralieră care, în sfârșit, va fi reținută de statul sovietic pentru a fi produsă începând din 1947. Această pușcă este cunoscută mai ales sub numele de Kalașnikov. Simplitatea, ușurința și rusticitatea sa au condus-o spre un succes mondial, fiind produsă în peste o sută de milioane de exemplare, inclusiv copiile.
 
În anii 1950, Mihail Kalașnikov a creat o nouă armă AKM, o armă de asalt de 7,62 mm, în traducere: „Automat Kalașnikov Modernizat”, o îmbunătățire a armei AK-47.
În total, Mihail Kalașnikov a creat aproape o sută cincizeci de arme diferite. Era, potrivit biografiei sale, omul cel mai decorat din Rusia, până la decesul său survenit la 23 decembrie 2013, (Ordinul Lenin, premiul Stalin 1949, de două medalii Erou al Muncii Socialiste). A primit titlul de doctor în științe și tehnică în 1971, avea 35 de brevete de invenție. În anul 1994 a fost ridicat la gradul de general locotenent.

S-a stins din viață la data de 23 decembrie 2013, la Ijevsk, Udmurtia, Federația Rusă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.