Vacanta de vara - o cursa de organizare a timpului liber al copilului?

A venit vacanta de vara si, odata cu ea, si intrebarea: cum sa-i organizez lunile acestea ca sa nu se plictiseasca?

Vacanta de vara - o cursa de organizare a timpului liber al copilului?

Iata o dilema foarte des intalnita, mai ales in familiile in care lucreaza ambii parinti (si asa se intampla de cele mai multe ori):  pana acum era gradinita, dar, de acum, ce activitati imi vor ajuta copilul sa nu se plictiseasca, unde sa-l trimit sau ce sa organizez ca sa-si umple timpul? Si iata cum vacanta de vara poate sa se transforme intr-o cursa de bifare a unor iesiri, activitati, tabere etc. Dar, se poate si altfel!

Putina lipsa de programare nu are cum sa strice Dincolo de activitatile si iesirile programate saptamanal e bine ca nazdravanul sa aiba drept de veto, sa-si poata exprima preferintele si sa aleaga. "Copiii au nevoie si de aceasta abordare", subliniaza Carl Honoré, autorul cartii Under Pressure: Salvarea copilariei din cultura hiper-parinteasca. Honoré recomanda pastrarea catorva seri libere in fiecare saptamana, in care sa faceti nimicuri... foarte placute, stabilite de comun acord. Puteti iesi la un picnic, la un loc de joaca sau, pur si simplu, sa va jucati impreuna ca de obicei.

Sfaturi pentru un picnic reusit

Iesi des cu copilul tau Exteriorul este principalul loc de invatare al copilului.

Afara, procesul de invatare se deruleaza neincetat - chiar si atunci cand copilul exploreaza un colt ascuns, studiaza o floare, o furnica sau isi imagineaza diferite constructii, jocuri si personaje. Iesiti in parc, in gradina sau in drumetii!

In concediu cu bebe. Alege mijlocul de transport potrivit!

Joaca alaturi de copiii vecinilor Nu mai sunt copiii de la gradi? Gaseste alte familii cu copii prin vecini, stabiliti ore de intalnire si de iesire la joaca in grup largit.

Limiteaza timpul petrecut la televizor Nu e nimic in neregula cu tehnologia – asta pana cand incepe sa domine viata copilului, iar el prefera sa ramana la televizor in loc sa iasa afara. Opreste-i televizorul si iesiti la joaca (chiar daca este o masura nepopulara).


Dependenta de televizor

Gaseste echilibrul "Important este sa gasesti calea de mijloc intre prea multa implicare si lipsa acesteia", spune acelasi Carl Honoré. De exemplu: colectivitatea este necesara, dar prea multe tabere si activitati de vara pot sa priveze copilul de timp de calitate petrecut cu familia. Pe de alta parte, timpul petrecut la televizor trebuie sa fie limitat, dar intr-o zi ploioasa se poate face o exceptie si o poti dedica activitatilor de casa, inclusiv unui film de desene animate bun.

Important este sa nu te lasi prinsa de vartejul identificarii si planificarii de activitati interesante si distractive (adeseori dezavantajoase din punct de vedere financiar), cursuri, tabere, iesiri si sa uiti de spontaneitate, pierzand din vedere esentialul: ce-i face placere, cu adevarat, copilului tau? Uneori isi gaseste multumirea si placerea in lucruri simple si la indemana pe care nu trebuie decat sa le observi.

Articol preluat: mami.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pe surse Klaus Iohannis se pensionează

30 Apr 2024 370

OX Invest SRL debutează în sectorul facilităților de cazare pentru vacanțe în Constanța

27 Apr 2024 337

Elevii și preșcolarii intră în vacanță! Când vor reveni la cursuri

26 Apr 2024 565

Sondaj de opinie 75% dintre respondenți vor face Paștele acasă

21 Apr 2024 400

Rotamex SRL vrea să desființeze Casa Harghita din Satul de Vacanță. Primăria Constanța i-a respins solicitarea. Iată răspunsul!

21 Apr 2024 685

Știri Constanța Șofer oprit pe aleea de acces către Satul de Vacanță. Ce a descoperit Poliția?

19 Apr 2024 628

Afaceri Constanța Restaurantul Barchetta, complexul de căsuțe din satul de vacanță și Fabrica de Gheață din Neptun pot fi închiriate. Licitația este organizată de Neptun Olimp SA (DOCUMENT)

15 Apr 2024 699

Sondaj de opinie Unde veți petrece sărbătorile Pascale anul acesta?

14 Apr 2024 586

Cum să reușești un grătar perfect de fiecare dată?

13 Apr 2024 762

Descoperă bucătăria în aer liber. Ghidul simplu al grătarului tradițional

13 Apr 2024 552

Ce pot face românii de 1 mai in Constanța și Tulcea?

13 Apr 2024 705

Care sunt tendințele sezonului estival 2024

13 Apr 2024 465

Verificări ANPC pentru pregătirea minivacanței de din luna mai în zonele turistice din România

03 Apr 2024 489

Consiliul Județean Constanța a anulat concursul pentru postul de director executiv al DGASPC! (DOCUMENT)

03 Apr 2024 3030

Imobiliare Constanța Cum arată terenul din Mamaia pe care va fi înălțat un bloc de 8 etaje? (GALERIE FOTO)

02 Apr 2024 921