A murit poeta Angela Marinescu. „Vocea ei a reformat poezia de până la ea“

foto: Facebook.com Poeta Angela Marinescu, una dintre cele mai importante voci ale literaturii române, a murit la vârsta de 82 de ani.

Aflu că s-a stins azi Angela Marinescu la 82 de ani, cea mai importantă poetă din literatura română. Vocea ei a reformat poezia de până la ea și a modificat-o radical și ireversibil pe cea de după ea.

Am scris asta în repetate rânduri, atâta forță în poezie îi face pe mulți să pălească sau să pară fake. A fost o prietenă bună cu multe ocazii, încerca mereu la modul cel mai serios să se țină mereu la curent cu ce se întâmplă în literatură & teorie & ne-am vorbit mult în ultimul deceniu. Făcea să pară ridicole multe lucruri aparent serioase prin felul în care pe cerea să se angajeze ontologic, să nu fie superficiale niciodată. Rar un poet cu atâta interes de a face din teorie ceva organic & real. De a topi conceptul în poezie fără să teoretizeze.

Sper să putem dedica memoriei ei măcar o parte din ce merită poezia ei întunecată & revelatoare, a anunţat scriitorul Ştefan Baghiu pe Facebook. 

Date despre scriitoare 

Numele Angela Marinescu este un pseudonim, precum și Basaraba Matei. Este fiica lui Marius Marcovici, funcționar superior la Prefectura orașului Arad, și a Mariei (n. Martiș), profesoară de educație fizică și campioană națională la schi și la înot. Mama poetei era de origine ceangăiască.

Marius Marcovici descinde din familia lui Simion Marcovici, important intelectual al Banatului, la care a poposit în peregrinările sale Mihai Eminescu. Este mama criticului și publicistului Alexandru Matei. Angela Marinescu a făcut gimnastică la sol (era cea mai bună din Arad), înot și volei. O tuberculoză gravă i-a marcat tinerețea, mai exact între 15 și 26 de ani.

S-a decis să studieze medicina, absolvind în final Facultatea de Psihologie de la Universitatea din București (1972). A debutat cu poeme în revista „Tribuna” de la Cluj, în 1965, iar editorial, în 1969, cu volumul Sânge albastru.



Citește și:

Actrița Ileana Ploscaru a murit

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 18 februarie 2020

19 Feb 2020 2117