Proiectul de hotărâre, pe ordinea de zi a CLM Constanța O stradă din cartierul Viile Noi își schimbă numele. Iată de ce! (DOCUMENT)

  • Pe ordinea de zi a ședinței CLM Constanța din data de 30 mai, se află și Proiectul de hotărâre nr. 36/2024 privind schimbarea denumirii ″Intrarea prof. dr. Gheorghe Marinescu″, situată în municipiul Constanţa, cartierul Viile Noi, în ″strada Petrache Poenaru″.
  • Iniţiatorul proiectului care are avizul Comisiei de specialitate nr. 2  este primarul Vergil Chiţac. 

Consiliul local al municipiului Constanţa este convocat în şedinţă ordinară, joi, 30.05.2024, ora 14 00. Ședința se va desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.

Pe ordinea de zi se află și Proiectul de hotărâre nr. 36/2024 privind schimbarea denumirii ″Intrarea prof. dr. Gheorghe Marinescu″, situată în municipiul Constanţa, cartierul Viile Noi, în ″strada Petrache Poenaru″. Iniţiatorul proiectului care are avizul Comisiei de specialitate nr. 2   este primarul Vergil Chiţac. 

Având în vedere adresa formulată de Buda Valeriu și înregistrată în evidențele Primăriei Municipiului Constanța sub nr. 241686/15.12.2023 prin care se semnalează confuziile apărute din asemănările de nume între cele trei circulații publice menționate în Nomenclatorul stradal aprobat cu HCL nr. 635/2022 la pozițiile 924-296, respectiv aleea prof. dr. Gheorghe Marinescu, strada prof. dr. Gheorghe Marinescu și intrarea prof. dr. Gheorghe Marinescu; 

Luând în considerare prevederile HCL nr. 635/2022 privind aprobarea Nomenclatorului stradal al municipiului Constanța; având în vedere prevederile OG nr. 63/2002, privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată și modificată prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul art. 136 alin. (1) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, a fost inițiat proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii "Intrarea prof. dr. Gheorghe Marinescu" situată în municipiul Constanța, cartierul Viile Noi, în "strada Petrache Poenaru". 

Cine este Petrache Poenaru 

Petrache Poenaru (născut în 1799, Benești, județul Vâlcea și decedat în anul 1875 în București) a fost un pedagog, inventator, inginer și matematician român, membru titular al Academiei Române. 

Petrache Poenaru a plecat la rugămințile lui Tudor Vladimirescu să studieze la Viena, iar apoi la Paris, unde a studiat filologia și Științele tehnice. 

În timpul studiilor brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris (brevet 3208, din 25 mai 1827), cu titlul Condeiul portaret fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneala. Invenția nu a fost, însă, produsă în serie, de aceea, titlul de inventator al stiloului este atribuit lui Lewis Edson Waterman. 


La 15 septembrie 1830, se deschide în Anglia prima cale ferată din lume, care va face legătura între Liverpool și Manchester. La 27 octombrie 1831 tânărul Petrache Poenaru, spunea printre altele: „Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului... douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodate de o singura mașnă cu aburi..." 

Petrache Poenaru a adus mai multe contribuții învățământului românesc. A fost unul dintre organizatorii învățământului național românesc, fondatorul Colegiului Național Carol I din Craiova. În tinerețe a fost secretarul personal al lui Tudor Vladimirescu, iar ulterior, revenind în țară după călătorii și studii tehnice, s-a implicat în domenii legate de învățământ, administrație și inovație. 
Între anii 1834 - 1836 a insistat pentru introducerea Sistemului Metric Zecimal în Țara Românească. La 20 octombrie 1850 a fost numit membru al Eforiei Școlilor Naționale, iar sarcina lui principală era să aplice Regulamentul de funcționare a Șolilor din Țara Românească, semnat de domnitorul Barbu D. Știrbei. 

Împreună cu alți oameni de seamă a contribuit la înființarea în 1835 la Pantelimon a Școlii de Agricultură. Din poziția de membru al Eforiei Școlilor Naționale in 1867 devine co-fondator al Școlii de Poduri și Șosele (actuala Universitate Tehnică de Construcții din București). În 1870, spre sfârșitul vieții sale, a fost ales membru al Academiei Române. 

Primul ziar românesc Foaia de propagandă a armatei lui Tudor Vladimirescu, apărută la initiațiva sa, a însemnat nu numai primul ziar românesc de propagandă, așa după cum îi arată și numele, dar și unul dintre primele exemple din istoria presei scrise din România de prezentare corectă a idealurilor revoluționare ale lui Tudor. 

Petrache Poenaru a participat la Revolutia de la 1848 și a facut parte din Comisia pentru liberarea robilor. A semnat P. Poenaru pe primul comunicat al comisiei, din 12 iulie 1848, alaturi de losafat Snagoveanul Si Cezar Bolliac (document original la Muzeul Național de Istorie a României). 

Din 1856 a fost venerabilul unei loji masonice bucureștene. Devine un apropiat al domnitorului Alexandru loan Cuza. Dintre descendenții cunoscuți se poate aminti scriitoarea Alice Voinescu (1885 -1961) născută la Turnu Severin. Fosta stație de metrou Semănătoarea îi poarta acum numele.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
În secțiunea Documente puteți consulta Proiectul de hotărâre nr. 36/2024 privind schimbarea denumirii ″Intrarea prof. dr. Gheorghe Marinescu″, situată în municipiul Constanţa, cartierul Viile Noi, în ″strada Petrache Poenaru″. 



Citește și:


Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în ședință! Mai multe proiecte, pe ordinea de zi (DOCUMENTE)

 Proiectul, pe masa consilierilor locali: Școala Gimnazială nr.24 Ion Jalea din Constanța, reabilitată energetic cu bani de la PNRR (DOCUMENT)

Devizul general al proiectului privind creșterea eficienței energetice a cantinei și atelierilor Liceului Tehnologic „Tomis“ din Constanța, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)
  

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consilierii locali din Constanța au pe masă un proiect ce vizează o construcție din cimitirul Constantin Predescu (DOCUMENT)

30 May 2024 752

Ordinea de zi a ședinței ordinare a CLM, suplimentată Înainte de alegeri, primarul propune fuziunea dintre Confort Urban și Administrația Fondului Imobiliar! (DOCUMENTE)

29 May 2024 667

Ședință CLM Primăria Constanța, proiect pentru vânzarea terenului de pe strada Pescarilor 17C

28 May 2024 566

Ședință CLM Suma pentru reabilitarea Casei Căsătoriilor din Constanța crește la peste 16 milioane de lei fără TVA

27 May 2024 743

Constanța Un proiect al obiectivului de reamenajare a parcului din Poarta 6 este în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

26 May 2024 752

Ședință CLM Constanța Proiect de hotărâre aprobarea organigramei, statului de funcții și Regulamentul de organizare și funcționare ale CT BUS SA​ (DOCUMENT)

26 May 2024 943

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre pentru aprobarea situațiilor financiare ale societăţii Confort Urban SRL (DOCUMENT)

26 May 2024 480

Ședință CLM Aleșii locali votează execuția bugetului local pe anul 2023. Excedentul a depășit 2 milioane de lei (DOCUMENT)

26 May 2024 408

Ședință CLM Consilierii aprobă comisionul de risc pentru garantarea de către municipalitate a împrumutului contractat de SC Termocentrale Constanţa SRL (DOCUMENT)

26 May 2024 492

Ședință CLM Se modifică HCL nr. 41/2023 prin care municipalitatea a contractat anul trecut împrumutul în valoare de maximum 253.918.900 lei (DOCUMENT)

26 May 2024 446

Devizul general al proiectului privind creșterea eficienței energetice a cantinei și atelierilor Liceului Tehnologic „Tomis“ din Constanța, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

26 May 2024 461

Proiectul, pe masa consilierilor locali Școala Gimnazială nr.24 Ion Jalea din Constanța, reabilitată energetic cu bani de la PNRR (DOCUMENT)

26 May 2024 474

Ședința CLM Constanța Consilierii locali vor analiza situațiile financiare ale Termoficare Constanţa SRL (DOCUMENT)

26 May 2024 546